Rozkład zmiennej -rzuty kostką

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Rozkład zmiennej -rzuty kostką

Post autor: Kanodelo »

Niech X oznacza czas oczekiwania na wyrzucenie szóstki przy rzucie kostka. Znalesc rozkład zmiennej losowej X.

No właśnie... Doszedłem do tego, że mamy k prób i ma wypaść 1 sukces, więc z dwumianu Newtona to będzie \(\displaystyle{ P(x=k)= {k \choose 1} \cdot \left( \frac{5}{6} \right)^{k-1} \cdot \left( \frac{1}{6} \right)}\)
zaś odpowiedź podaje \(\displaystyle{ P(x=k)= \left( \frac{5}{6} \right)^{k-1} \cdot \left( \frac{1}{6} \right)}\). Dlaczego?
Awatar użytkownika
acmilan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 27 kwie 2009, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa-Praga
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 50 razy

Rozkład zmiennej -rzuty kostką

Post autor: acmilan »

Ponieważ tu nie chodzi o wyrzucenie 1 szóstki w k rzutach, ale o to, żeby pierwszy raz szóstkę wyrzucić w k-tym rzucie.
ODPOWIEDZ