Generowanie liczb pseudolosowych o gęstości jak na wykresie.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
kbzium
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 5 maja 2011, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

Generowanie liczb pseudolosowych o gęstości jak na wykresie.

Post autor: kbzium »

Cześć,

mam zadanie:

"Zrealizować generator liczb pseudolosowych o rozkładzie normalnym, dla którego gęstość prawdopodobieństwa dana będzie wzorem \(\displaystyle{ f(x)= \begin{cases} A, dla x \in (1,2) \cup (4,5) \\ \frac{A}{2}, dla x \in \left( 2,4\right) \end{cases}}\)"

Chodzi mi oczywiście nie o napisanie programu, tylko o podpowiedź co do metody. Z czego należy skorzystać i jak?
Dudenzz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 8 mar 2009, o 18:21
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 19 razy

Generowanie liczb pseudolosowych o gęstości jak na wykresie.

Post autor: Dudenzz »

Z czasu losowania (np. setnych części sekundy, w której liczba jest losowana), stanu maszyny(np. setnych części stopnia temperatury procesora wyrażonej w stopniach, kilobajtów dostępnej pamięci ram etc.)

Przykładowo w C# mógłbyś skorzystać z namepspace System.Diagnostics i DateTime

Jeżeli chodzi o matematykę i podpięcie stanów maszyny do rozkładu normalnego, ja bym kombinował z centralnym twierdzeniem granicznym.
kbzium
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 5 maja 2011, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 18 razy

Generowanie liczb pseudolosowych o gęstości jak na wykresie.

Post autor: kbzium »

I jeśli ma się do dyspozycji Matlaba i funkcję randn?
ODPOWIEDZ