1.Rzucamy 60 razy standardowa, kostka, do gry. Wywnioskuj z nierownosci Markowa, ze z prawdopodobienstwem przynajmniej 2/3 wyrzucimy mniej niz 30 jedynek
2.Czy z nierownosci Czebyszewa wynika, ze przy 120-krotnym rzucie kostka z prawdopodobienstwem co najmniej 5/6 wypadnie mniej niz 30 jedynek?
Znam nierownosci ale nie wiem jak je tu zastosowac i co jak oznaczyc ;/-- 21 sty 2012, o 20:47 --nikt nie umie moich zadan czy nikomu sie nie chce odpowiedziec?
Nierównosci Markowa Czebyszewa- zastosowanie
-
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 68 razy
Nierównosci Markowa Czebyszewa- zastosowanie
Niech \(\displaystyle{ X}\) oznacza liczbę jedynek, które wyrzucimy. Wówczas z nierówności Markowa:
\(\displaystyle{ P(X\ge 30) \le \frac{EX}{30}}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ EX = 10}\) stąd \(\displaystyle{ P(X\ge 30) \le \frac{1}{3}}\). Ponieważ interesuje nas zdarzenie odwrotne, to wynikiem jest \(\displaystyle{ 1-\frac{1}{3} = \frac{2}{3}}\)
\(\displaystyle{ P(X\ge 30) \le \frac{EX}{30}}\)
Wiemy, że \(\displaystyle{ EX = 10}\) stąd \(\displaystyle{ P(X\ge 30) \le \frac{1}{3}}\). Ponieważ interesuje nas zdarzenie odwrotne, to wynikiem jest \(\displaystyle{ 1-\frac{1}{3} = \frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 22 paź 2011, o 19:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 4 razy
Nierównosci Markowa Czebyszewa- zastosowanie
ok, dziekuje a ta druga nierownosc? EX=20 ale jak mam zapisac ze wypadlo mniej niz 30 jedynek jesli Czebyszew mowi o odchyleniu od wartosci oczekiwanej wiec mam zrobic >= 10w nierównosci?