Rachunek prawdopodieństwa.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
mate_usz93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 mar 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: mate_usz93 »

Zadanie 1.
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Określamy zdarzenia: A - na obu kostkach wypadły co najwyżej 4 oczka, B - iloczyn wyrzuconych oczek jest równy 12. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia \(\displaystyle{ A \cup B}\)

Zadanie 2.
W urnie jest 5 kul białych i 7 kul czerwonych. Wyjmujemy losowo 4 kule. Oblicz prawdopodobieństwo, że wyjmiemy co najmniej jedną kulę czerwoną.

Zadanie 3.
Oblicz prawdopodobieństwo, że w pewnej czteroosobowej rodzinie wszyscy urodzili się w innym miesiącu w pierwszej połowie roku.

Zadanie 4.
W aparaturze zamontowano trzy urządzenia wykrywające awarię \(\displaystyle{ U_{1}}\) ; \(\displaystyle{ U_{2}}\) ; \(\displaystyle{ U_{3}}\) . Urządzenia te wykrywają awarię z prawdopodobieństwami równymi odpowiednio: 0.8 ; 0.85 i 0.9 . Oblicz prawdopodobieństwo, że w tej aparaturze awaria zostanie wykryta.

Zadanie 5.
Oblicz, ile razy należy rzucić kostką do gry, aby prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej raz 6 oczek było większe od: \(\displaystyle{ \frac{671}{1296}}\) .

Zadanie 6.
Rzucamy dwukrotnie kostką do gry. Za zdarzenie elementarne przyjmujemy iloczyn liczby wyrzuconych oczek. Oblicz prawdopodobieństwo, że iloczyn ten jest liczbą parzystą.

Zadanie 7.
Do windy na parterze dziesięciopiętrowego wieżowca wsiadło 6 osób. Wyznacz prawdopodobieństwo tego że każda z nich wysiądzie na innym piętrze.

Zadanie 8.
Każdy z dziesięciu uczniów losuje jedno spośród dziesięciu ponumerowanych miejsc w jednym rzędzie. Jakie jest prawdopodobieństwo, że Bartek i Tomek nie usiądą obok siebie, gdy wiemy, że Bartek wylosował miejsce z numerem 5.

Zadanie 9.
Rzucamy sześć razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w co najmniej jednym rzucie liczba wyrzuconych oczek będzie równa numerowi rzutu.

Z góry dziękuje.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: »

Może pokażesz jakieś swoje próby rozwiązań?

Q.
mate_usz93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 mar 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: mate_usz93 »

właśnie w tym problem..
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: piasek101 »

1) Wypisuj te pasujące do A i pokaż nam.
To samo do B.
miodzio1988

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: miodzio1988 »

mate_usz93 pisze:właśnie w tym problem..
Że Ci się nie chce? Pstwo się składa z czego? tak po ludzku
mate_usz93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 mar 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: mate_usz93 »

W 1 zadaniu wychodzi mi \(\displaystyle{ A \cup B}\) = \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\) . W drugim korzystam z drzewka i chyba wszystko w tym rozumiem, podobnie jak w czwartym. Z resztą zadań mam problem, bo nie wiem jak je zacząć.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: piasek101 »

1) Mam inaczej.
mate_usz93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 mar 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: mate_usz93 »

a mógłbyś napisać mi jak robisz ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: piasek101 »

piasek101 pisze:1) Wypisuj te pasujące do A i pokaż nam.
To samo do B.
miodzio1988

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ A \cup B = \frac{1}{9} .}\)
uwazasz, że taki zapis ma sens? Jeśli tak to jaki?
mate_usz93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 8 mar 2010, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Rachunek prawdopodieństwa.

Post autor: mate_usz93 »

Chodziło mi o: P(A \(\displaystyle{ \cup}\) B) = \(\displaystyle{ \frac{1}{9}}\) ..
ODPOWIEDZ