Studenci nie przygotowani do cwiczeń
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
Prawdopodobieństwo tego, że student nie jest przygotowany do cwiczen wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\). Prowadzący ćwiczenia losowo wybrał 4 osoby. Niech X oznacza liczbę osób wśród wybranycj które nie są przygotowane. Znajdź rozkład zmiennej X i oblicz \(\displaystyle{ P(X\ge 3)}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
No właśnie nie wiem, bo tutaj dla dowolnej liczby zawsze będzie prawdopodobienstwo \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\).
Czyli w tabeli mam jedną rubrykę: \(\displaystyle{ X=4}\) i \(\displaystyle{ P(X)= \frac{2}{3}}\)... ale chyab tak nie może być
Czyli w tabeli mam jedną rubrykę: \(\displaystyle{ X=4}\) i \(\displaystyle{ P(X)= \frac{2}{3}}\)... ale chyab tak nie może być
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
No to inaczej. Jakie jest pstwo, ze dwoch studentow nie bedzie przygotowanych?
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
No właśnie nie wiem. Chyba tego nie kumam. No bo \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) to jest że jeden student nie jest przygotowany, a losujemy 4 i z tych 4 na pewno \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot 4}\) będzie nieprzygotowanych.. ale nie wiem jak zrobić dla 2.
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
czytasz co piszę?Jakie jest pstwo, ze dwoch studentow nie bedzie przygotowanych
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
w liceum takich zadań nie ma.
Jeżeli prawdopodobieństwo, że studentjest nieprzygotowany wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) i wylosowano 4 studentów, to można obliczyć tylko, ilu zpośród tych 4 będzie nieprzygotowanych. A wydaje mi sie, że dla dwóch studentów tego się nie da zrobić. No bo jak mamy 4 i dwóch z nich nie zdało, to prawdopodobienstwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). A po coś te \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) w zadaniu podali...
Jeżeli prawdopodobieństwo, że studentjest nieprzygotowany wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) i wylosowano 4 studentów, to można obliczyć tylko, ilu zpośród tych 4 będzie nieprzygotowanych. A wydaje mi sie, że dla dwóch studentów tego się nie da zrobić. No bo jak mamy 4 i dwóch z nich nie zdało, to prawdopodobienstwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). A po coś te \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) w zadaniu podali...
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
myślisz że nie wiem co to jest drzewko?
bardziej chodziło mi o to że w liceum nie ma zmiennych dyskretnych i ich rozkładów, no chyba że ktoś chodzi do jakiejś elitarnej szkoły....
Bardziej niż drzewko pasuje mi tu prawdopodobieństwo warunkowe, no ale teraz nie wiem w którą stronę. Bo mam obliczyć prawdopodobieństwo, że 2 studentów nie jest przygotowanych pod warunkiem że prawdopodobieństwo nieprzygotowania wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) czy na odwrut...
bardziej chodziło mi o to że w liceum nie ma zmiennych dyskretnych i ich rozkładów, no chyba że ktoś chodzi do jakiejś elitarnej szkoły....
Bardziej niż drzewko pasuje mi tu prawdopodobieństwo warunkowe, no ale teraz nie wiem w którą stronę. Bo mam obliczyć prawdopodobieństwo, że 2 studentów nie jest przygotowanych pod warunkiem że prawdopodobieństwo nieprzygotowania wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) czy na odwrut...
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
Przestań myśleć o rozkładach tylko powtórz sobie informacje z liceum. Wtedy zadanko będzie łatwiejsze do zrobienia
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
No to jak chcesz to drzewkiem robić to mamy na początku \(\displaystyle{ 3x}\) studentów i
za pierwszym razem wylosujemy nieprzygotowanego - \(\displaystyle{ \frac{1}{2x}}\)
za drugim - \(\displaystyle{ \frac{1}{2x-1}}\)
za trzecim - \(\displaystyle{ \frac{1}{2x-2}}\)
za czwartym - \(\displaystyle{ \frac{1}{2x-3}}\)
czyli p-stwo że 4 studentów jest nieprzygotowanych wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2x(2x-1)(2x-2)(2x-3)}}\)
ale tych przypadków jest cała masa i jest strasznie dużo tego do rozpatrywania, a napewno sie da to zrobić prościej
za pierwszym razem wylosujemy nieprzygotowanego - \(\displaystyle{ \frac{1}{2x}}\)
za drugim - \(\displaystyle{ \frac{1}{2x-1}}\)
za trzecim - \(\displaystyle{ \frac{1}{2x-2}}\)
za czwartym - \(\displaystyle{ \frac{1}{2x-3}}\)
czyli p-stwo że 4 studentów jest nieprzygotowanych wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{2x(2x-1)(2x-2)(2x-3)}}\)
ale tych przypadków jest cała masa i jest strasznie dużo tego do rozpatrywania, a napewno sie da to zrobić prościej
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
No widzisz. Korki u licealistów tanie to któryś Cię nauczy.
A dla dwóch studentów ile wynosi to pstwo? no prosze Cie...
A dla dwóch studentów ile wynosi to pstwo? no prosze Cie...
-
- Użytkownik
- Posty: 1267
- Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Malbork
- Podziękował: 419 razy
- Pomógł: 114 razy
Studenci nie przygotowani do cwiczeń
No to trzeba rozpisywać osobno każdy przypadke:
pierwszy tak, drugi nie, trzeci nie, czwarty tak
pierwszy nie, drugi tak, trzeci nie, czwarty tak
i tak dalej, ale tego jest od cholery, więc wydaje mi sie że to nie jest najlepszy sposób
pierwszy tak, drugi nie, trzeci nie, czwarty tak
pierwszy nie, drugi tak, trzeci nie, czwarty tak
i tak dalej, ale tego jest od cholery, więc wydaje mi sie że to nie jest najlepszy sposób