Ze zbioru
\(\displaystyle{ Z={ x \in C: x<5 \wedge log( \frac{ x^{2} -3x-9}{x-4}
) \ge 0}}\)
Losujemy kolejno bez zwracania 2 liczby a i b, ktore traktujemy jako wspolrzedne punktu P(a,b). Oblicz prawdopodobienstwo, ze punkt P nalezy do wykresu funkcji \(\displaystyle{ y=|x-1|}\)
Proszę o pomoc z tym logarytmem
Prawdopodobieństwo czy należy do wykresu funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fdsfsf
- Podziękował: 44 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Prawdopodobieństwo czy należy do wykresu funkcji
\(\displaystyle{ \log \frac{ x^{2} -3x-9}{x-4} \ge 0 \\
\log \frac{ x^{2} -3x-9}{x-4} \ge \log 1 \\
\frac{ x^{2} -3x-9}{x-4} \ge 1}\)
i dziedzina:
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} -3x-9}{x-4} > 0}\)
\log \frac{ x^{2} -3x-9}{x-4} \ge \log 1 \\
\frac{ x^{2} -3x-9}{x-4} \ge 1}\)
i dziedzina:
\(\displaystyle{ \frac{ x^{2} -3x-9}{x-4} > 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fdsfsf
- Podziękował: 44 razy
Prawdopodobieństwo czy należy do wykresu funkcji
Z rówaniania wychodzi \(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-1> \left\langle 5, \infty )}\)
do tego \(\displaystyle{ x<5 \wedge x \neq 4}\)
czyli
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-1>}\)
Wiec jak zrobić dalej to zadanie:>?
do tego \(\displaystyle{ x<5 \wedge x \neq 4}\)
czyli
\(\displaystyle{ x \in (- \infty ,-1>}\)
Wiec jak zrobić dalej to zadanie:>?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Prawdopodobieństwo czy należy do wykresu funkcji
na pewno rozwiązałęś poprawnie sprawdź rozwiązanie skonfrontowałeś z dziedziną bo np. dla \(\displaystyle{ x=-5}\) wychodzi sprzeczność
mi wyszło; \(\displaystyle{ x \in <-1;4) \cup <5;+ \infty )}\)
mi wyszło; \(\displaystyle{ x \in <-1;4) \cup <5;+ \infty )}\)
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, o 17:19 przez math questions, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fdsfsf
- Podziękował: 44 razy
Prawdopodobieństwo czy należy do wykresu funkcji
niestety nie widzę błędu, może ktoś pomóc:)?-- 19 sty 2012, o 18:37 --Mógłbym Cię prosić o napisanie jak to wyliczyłeś?
Wygląda na to ze źle to liczę.
Wygląda na to ze źle to liczę.
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 88
- Rejestracja: 17 mar 2011, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: fdsfsf
- Podziękował: 44 razy