Sprawdzić, czy zachodzi CTG

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
klaudiak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 200
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 20:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 2 razy

Sprawdzić, czy zachodzi CTG

Post autor: klaudiak »

Sprawdzić, czy dla ciągu niezależnych zmiennych losowych \(\displaystyle{ X_1, X_2,...}\) zachodzi centralne twierdzenie graniczne, gdy \(\displaystyle{ P(X_n=1)=\frac{1}{n}}\), \(\displaystyle{ P(X_n=0)=1-\frac{1}{n}}\).

Rozumiem, ze oznacza to, iż odpowiednio unormowana suma zbiega do rozkładu normalnego? Za jakiekolwiek wskazówki z góry dziękuję..
ODPOWIEDZ