Zadanie
\(\displaystyle{ 4}\) chłopców i \(\displaystyle{ 3}\) dziewczynki usiadło na \(\displaystyle{ 7}\) kolejnych miejscach w kinie. Oblicz P, że żadne z dwóch osób tej samej płci nie będzie siedzieć koło siebie.
\(\displaystyle{ \left| \Omega \right|=5040}\)
Możliwości jest : \(\displaystyle{ 4 \cdot 3 \cdot 3 \cdot 2 \cdot 2 \cdot 1 \cdot 1 = 144}\)
A - nie siedzą obok siebie
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{144}{5040}= \frac{1}{35}}\)
\(\displaystyle{ P(A') = 1 - \frac{1}{35} = \frac{34}{35}}\)
Odp : Prawdopodobieństwo że dwie osoby tej samej płci nie będą siedzieć obok siebie wynosi \(\displaystyle{ \frac{34}{35}}\)
miejsca w kinie - do sprawdzenia
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 18 sty 2012, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Posen
- Podziękował: 4 razy
miejsca w kinie - do sprawdzenia
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, o 00:01 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli. Symbol mnożenia to \cdot.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
miejsca w kinie - do sprawdzenia
Jest niestety źle
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=7!}\)
Rozpatrz zadanie inaczej:
C - chlopak
D - dziewczyna
jedyna mozliwość to CDCDCDC
chłopcy mogą sie przemieszczac dowolnie w obrebie tych 4 miejsc. Tak samo dzeiwczyny
czyli
\(\displaystyle{ \left| A\right|=4! \cdot 3!}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right)= \frac{4!3!}{7!}}\)
\EDIT
Zastanawia mnie dlaczego liczyłeś zdarzenie przeciwne majac dobre rozwiazanie
\(\displaystyle{ \left| \Omega\right|=7!}\)
Rozpatrz zadanie inaczej:
C - chlopak
D - dziewczyna
jedyna mozliwość to CDCDCDC
chłopcy mogą sie przemieszczac dowolnie w obrebie tych 4 miejsc. Tak samo dzeiwczyny
czyli
\(\displaystyle{ \left| A\right|=4! \cdot 3!}\)
\(\displaystyle{ P\left( A\right)= \frac{4!3!}{7!}}\)
\EDIT
Zastanawia mnie dlaczego liczyłeś zdarzenie przeciwne majac dobre rozwiazanie