Ze zbioru {1, 2, . . ., 9} losujemy kolejno ze zwracaniem osiem liczb. Prawdopodobieństwo wylosowania dokładnie trzech liczb parzystych jest równe ?
Jak zrobić to zadanie bez użycia schematu Bernoulliego ?
Proszę o pomoc.
Losowanie ze zwracaniem
-
- Użytkownik
- Posty: 276
- Rejestracja: 3 cze 2011, o 19:33
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 77 razy
Losowanie ze zwracaniem
To zadanie lepiej ruszyć ze schematu Bernoulliego:
\(\displaystyle{ P={n \choose k }\cdot p^{k} \cdot q^{n-k}}\)
n - liczba prób
k - liczba sukcesów
p- prawd. sukcesu (4 parzyste z 9 liczb \(\displaystyle{ \frac{4}{9}}\))
q- prawd. porażki ( \(\displaystyle{ \frac{5}{9}}\))
Wstawić i jest
bez schematu chyba bardzo ciężko
\(\displaystyle{ P={n \choose k }\cdot p^{k} \cdot q^{n-k}}\)
n - liczba prób
k - liczba sukcesów
p- prawd. sukcesu (4 parzyste z 9 liczb \(\displaystyle{ \frac{4}{9}}\))
q- prawd. porażki ( \(\displaystyle{ \frac{5}{9}}\))
Wstawić i jest
bez schematu chyba bardzo ciężko