Szansa odkrycia awarii
Szansa odkrycia awarii
W pewnej windzie dopuszczalne jest dojście do dwóch awarii, przy czym szansa na odkrycie jednej z nich wynosi 0.98, a drugiej 0.96. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że awaria w windzie zostanie wykryta ?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Szansa odkrycia awarii
prawdopodobienstwo że zostanie wykryta tylko awaria pierwsza to :
\(\displaystyle{ 0.98 \cdot 0.04}\)
prawdopodobienstwo że zostanie wykryta tylko awaria druga to :
\(\displaystyle{ 0.96 \cdot 0.02}\)
prawdopodobienstwo że zostaną wykryte dwie awarie to :
\(\displaystyle{ 0.96 \cdot 0.98}\)
\(\displaystyle{ 0.98 \cdot 0.04}\)
prawdopodobienstwo że zostanie wykryta tylko awaria druga to :
\(\displaystyle{ 0.96 \cdot 0.02}\)
prawdopodobienstwo że zostaną wykryte dwie awarie to :
\(\displaystyle{ 0.96 \cdot 0.98}\)