Koszt danego algorytmu

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
error91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 18 sty 2011, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 6 razy

Koszt danego algorytmu

Post autor: error91 »

Mamy tablicę liczb, użytkownik podaję 1 liczbę i sprawdzamy czy jest ona w tablicy.
i=1;
wynik = false;

while(i<=n &&!wynik){

if(x==e)
wynik = true;


else
i++;}




Analizujemy koszt algorytmu czyli ile razy wykonujemy operację porównania

1) Koszt optymalny = 1;
2) Koszt pesymistyczny = n;
3) Jaki jest koszt średni tego algorytmu ?



Założmy że prawdopodobieństwo że\(\displaystyle{ x \in}\) do tego ciągu jest p, wiemy dodatkowo że prawdopodobieństwo że x znajduję się na jakimś miejscu jest takie same.

Oczywiście tablica zaczyna się od 1......n


Prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie.-- 19 sty 2012, o 17:54 --podbijam
ODPOWIEDZ