witam mam 2 zadania , z ktorymi nie moge sie uporać
93. Zapisujemy na kartce 10 liczb naturalnych a1 < a2 < … < a10 z przedziału 1…80, a nastepnie losujemy z tego
przedziału 20 liczb. Jakie jest prawdopodobienstwo tego, że posród wylosowanych liczb dokładnie 7 jest
zapisanych na kartce.
94. W skrzynce znajduje sie 50 żarówek w tym 3 wadliwe. Wyjeto losowo 7 żarówek. Co jest bardziej
prawdopodobne: zdarzenie A = "wszystkie wyjete żarówki sa dobre", czy zdarzenie B = "wsród wyjetych
żarówek tylko jedna jest wadliwa"?
prawdopodobieństwo wadliwych żarówek
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
prawdopodobieństwo wadliwych żarówek
93
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={80\choose 20}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\ A}}={10\choose 7} \cdot {70\choose 13}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{10\choose 7} \cdot {70\choose 13}}{{80\choose 20}} \approx 0.0016}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\Omega}}={80\choose 20}}\)
\(\displaystyle{ \overline{\overline{\ A}}={10\choose 7} \cdot {70\choose 13}}\)
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{{10\choose 7} \cdot {70\choose 13}}{{80\choose 20}} \approx 0.0016}\)