Prawdopodobieństwo warunkowe i niezależność zdarzeń

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
maharet1092
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 13 lis 2010, o 13:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Głogów

Prawdopodobieństwo warunkowe i niezależność zdarzeń

Post autor: maharet1092 »

Treść.
Rzucamy 2 razy kostką do gry.Adarzenie a to,że suma oczek równa się 9.Zdarzenie B, za pierwszym razem wypadnie 6.a)wybadać niezależność zdarzenia, b)policzyć prawdopodobieństwo warunkowe.


Proszę o pomoc, niedługo mam egzamin a z tym sobie3 poradzić nie mogę
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3260
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

Prawdopodobieństwo warunkowe i niezależność zdarzeń

Post autor: Kacperdev »

\(\displaystyle{ \left| \Omega \right|=36}\)

\(\displaystyle{ A=\left\{ \left[ 3,6\right], \left[4,5 \right], \left[ 5,4\right],\left[ 6,3\right] \right\}}\)

\(\displaystyle{ \left|A \right|=4}\)

\(\displaystyle{ \left| B\right|=6}\)

B - na poczatku 6, więc tylko jedno zdarzenie bedzie mieć cześc wspólną ze zdarzeniem A


\(\displaystyle{ P\left( A \cap B\right)= \frac{1}{36}}\)

\(\displaystyle{ P\left( A\right)= \frac{1}{9}}\)

\(\displaystyle{ P\left( B\right)= \frac{1}{6}}\)

Teraz wystarczy podstawiać do wzorów.
ODPOWIEDZ