talia 32 kart , losujemy 2 karty

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rogal180
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 sty 2012, o 23:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

talia 32 kart , losujemy 2 karty

Post autor: rogal180 »

Witam , mam problem z poniższym zadaniem z kombinatoryki .
Zadanie brzmi :
Z talii 32 kart losujemy 2 karty. Niech X oznacza liczbę wylosowanych kierów, zaś Y liczbę wylosowanych dam. Wyznacz rozkład prawdopodobieństwa zmiennej losowej (X,Y).
Patrze na przykład jaki zrobiliśmy na zajęciach ale nie rozumiem go .
\(\displaystyle{ p_{00} = \frac{21}{32} * \frac{20}{31}}\) OK

\(\displaystyle{ p_{10} = \frac{7}{32} * \frac{21}{31} * 2}\)

// \(\displaystyle{ \frac{7}{32}}\) rozumiem , bo losujemy kiera który nie jest damą czyli (8-1=7) ale dlaczego \(\displaystyle{ \frac{21}{31}}\) i to jeszcze razy 2 ?

Ma ktoś pomysł ?
ODPOWIEDZ