Słabe Prawo Wielkich Liczb Bernoulliego

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
choko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 2 wrz 2009, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 2 razy

Słabe Prawo Wielkich Liczb Bernoulliego

Post autor: choko »

Niech będzie dany ciąg niezależnych zmiennych losowych. Czy spełnia on Słabe Prawo Wielkich Liczb Bernoulliego:

\(\displaystyle{ \left\{ X_n|n ­\right\}=2}\) i \(\displaystyle{ P(Xn = ± \sqrt{n})=\frac{1}{n} P(Xn = 0) = 1 - \frac{1}{n}}\)

\(\displaystyle{ \left\{ X_n|n ­ }\right\}=1}\) i \(\displaystyle{ P(X_n = ±1) = \frac{1}{2}*(1-\frac{1}{2^n}), P(Xn = 2^{±n})=\frac{1}{2^{n+1}}}\)

Nie miałem jeszcze tego więc proszę o w miarę dokładne wyjaśnienie.
ODPOWIEDZ