Tygodnik A i B

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

Tygodnik A i B

Post autor: magdabp »

W grupie 200 osób 70% czyta tygodnik A, 60% czyta tygodnik B, a 40% czyta oba te tygodniki. Oblicz prawdoipodobieństwo, że losowo wybrana osoba z tej grupy czyta tygodnik A, jeżeli wiadomo, że nie czyta tygodnika B.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Tygodnik A i B

Post autor: *Kasia »

magdabp pisze:W grupie 200 osób 70% czyta tygodnik A, 60% czyta tygodnik B, a 40% czyta oba te tygodniki. Oblicz prawdoipodobieństwo, że losowo wybrana osoba z tej grupy czyta tygodnik A, jeżeli wiadomo, że nie czyta tygodnika B.

\(\displaystyle{ 30\%=60}\) tylko tyg. A
\(\displaystyle{ 20\%=40}\) tylko tyg. B
\(\displaystyle{ 40\%=80}\) oba tyg.
\(\displaystyle{ 10\%=20}\) żadnego tyg.
\(\displaystyle{ 40\%=80}\) tylko A lub żadnego (nie czyta B)

\(\displaystyle{ \frac{60}{80}=\frac{3}{4}}\)
Nie jestem pewna czy dobrze, bo już trochę późno...
ODPOWIEDZ