Kino i teatr.
- magdabp
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 29 razy
Kino i teatr.
W grupie uczniów złożonej z pięciu dziewcząt i czterech chłopców losowano jeden bilet do kina i jeden do teatru, przy czym jeden uczeń mógł wylosować tylko jeden bilet. Oblicz prawdopodobieństwo, że bilet do kina wylosuje chłopiec, a bilet do teatru dziewczynka.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Kino i teatr.
Bilety mogą trafić do wszystkich osób na
\(\displaystyle{ C_9^2=36}\) sposobów.
Każdych biletów jest po 1, więc zdarzeń sprzyjających mamy \(\displaystyle{ 4\cdot 5=20}\)
(ilość dziewcząt razy ilość chłopców)
Czyli:
\(\displaystyle{ P=\frac{20}{36}=\frac{5}{9}}\)
EDIT: Pomyłka była straszna z mojej strony... przepraszam za błąd... Poprawiłem...
\(\displaystyle{ C_9^2=36}\) sposobów.
Każdych biletów jest po 1, więc zdarzeń sprzyjających mamy \(\displaystyle{ 4\cdot 5=20}\)
(ilość dziewcząt razy ilość chłopców)
Czyli:
\(\displaystyle{ P=\frac{20}{36}=\frac{5}{9}}\)
EDIT: Pomyłka była straszna z mojej strony... przepraszam za błąd... Poprawiłem...
Ostatnio zmieniony 6 lut 2007, o 13:35 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 19 gru 2006, o 19:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: RR
- Podziękował: 19 razy
Kino i teatr.
Wszystkich sposobów jest: \(\displaystyle{ ( \frac{9}{2})=72}\)
Każdych biletów jest po 1, więc zdarzeń sprzyjających mamy
\(\displaystyle{ 4 5 = 20}\)
więc \(\displaystyle{ P = \frac{20}{74} = \frac{5}{18}}\)
Każdych biletów jest po 1, więc zdarzeń sprzyjających mamy
\(\displaystyle{ 4 5 = 20}\)
więc \(\displaystyle{ P = \frac{20}{74} = \frac{5}{18}}\)