prawdopodobienstwo warunkowe

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Michaell65
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: Michaell65 »

Wśród 150 żarówek 144 są nieprzepalone, a 5 jest przepalonych i z uszkodzonym gwintem. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wybrana losowo przepalona żarówka ma uszkodzony gwint.

A - nieprzepalone żarówki = 144
A' = 6

B - żarówki przepalone i z uszkodzonym gwintem = 5

P(B) = 5/150

Teraz tak, to zadanie jakieś proste mi się wydało, bo raczej powinno byc bardziej zagmatwane i może jest w nim błąd.

Czy może po prostu źle je rozumiem?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: piasek101 »

Michaell65 pisze:Wśród 150 żarówek 144 są nieprzepalone, a 5 jest przepalonych i z uszkodzonym gwintem. Obliczyć prawdopodobieństwo tego, że wybrana losowo przepalona żarówka ma uszkodzony gwint.
Jeśli losujesz z przepalonych to nie losujesz ze wszystkich.
Michaell65
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: Michaell65 »

ale tu chodzi, że właśnie ma być wylosowana żarówka ze wszystkich i ma mieć te cechy: przepalona i zły gwint.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: piasek101 »

Ale masz ,,wybrana losowo przepalona żarówka" to rozumiem, że jest wybrana przepalona i ustalamy prawdopodobieństwo.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: mat_61 »

Treść tego zadania jest jakaś dziwna, bo wynika z niej, że wszystkie przepalone żarówki mają uszkodzony gwint, więc wybierając jedną spośród nich trudno wybrać inną żarówkę niż z uszkodzonym gwintem(*).

Oczywiście piasek101 ma rację pisząc, że zgodnie z treścią zadania żarówkę wybieramy spośród przepalonych (proponuję sprawdzić czy dobrze przepisałeś tą treść).

(*)to oczywiście nie jest prawda, bo jest jedna przepalona żarówka z dobrym gwintem - patrz posty poniżej
Ostatnio zmieniony 15 sty 2012, o 13:43 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
Michaell65
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy

prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: Michaell65 »

tresc na bank zgodna z oryginałem, nauczycielka wymyśliła to zadanie, zamotała się trochę pewnie.

dzięki
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: piasek101 »

mat_61 pisze:Treść tego zadania jest jakaś dziwna, bo wynika z niej, że wszystkie przepalone żarówki mają uszkodzony gwint
W zasadzie nieistotne - ale jedna była z dobrym gwintem.
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

prawdopodobienstwo warunkowe

Post autor: mat_61 »

Faktycznie, niezbyt uważnie doczytałem, że z treści zadania wynika, że jest jedna żarówka przepalona ale z dobrym gwintem (tym samym nie jest prawdą to co napisałem wcześniej, że wszystkie przepalone żarówki mają uszkodzony gwint) (*)

(*) - zaznaczę to w swoim wcześniejszym poście, żeby kogoś nie wprowadzić w błąd.
ODPOWIEDZ