Pojedynek na rewolwery

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
KaBaSZo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 23 mar 2011, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Pojedynek na rewolwery

Post autor: KaBaSZo »

Wyobraźmy sobie,że czytamy opis pojedynku przebiegającego według nast. zasad:
Każdy z przeciwników otrzymuje rewolwer bębenkowy z jednym nabojem umieszczonym w jednej z pięciu komór rewolweru(pozostałe 4 komory są puste) i wielokrotnie obraca bębenek. Następnie jeden z nich pociąga za język spustowy rewolweru i tylko w przypadku niezranienia próbuje oddać strzał drugi przeciwnik. Obliczyć prawdopodobieństwo, że pojedynek skończy się bezkrwawo,gdy prawdopodobieństwo trafienia do celu dla każdego z przeciwników jest jednakowe i wynosi 0,8.

Nie rozumiem dokładnie na czym polega ten pojedynek. Czy oni próbują tylko raz tak do siebie strzelić czy kilka razy(pierwszy i drugi nie trafił, wtedy kolejna próba) ?
Podane jest prawdopodobieństwo trafienia do celu, ale czy mam to rozumieć, że w tym prawd. wliczone już jest to, że ustawiona była komora z nabojem?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Pojedynek na rewolwery

Post autor: mat_61 »

Zasady pojedynku wg tego zadania są takie:

Strzela pierwsza osoba. Są trzy możliwości.

I: Nie trafi na nabój w komorze (odda "pusty" strzał) i wówczas strzela druga osoba (może oddać "pusty" strzał lub wystrzelić i trafić lub wystrzelić i nie trafić) - koniec pojedynku.

II: Wystrzeli i nie trafi i wówczas strzela druga osoba (może oddać "pusty" strzał lub wystrzelić i trafić lub wystrzelić i nie trafić) - koniec pojedynku

III: Wystrzeli i trafi - koniec pojedynku.

Ty masz obliczyć p-stwo tego, że nikt nie zostanie ranny tzn. pierwsza osoba albo odda "pusty" strzał albo wystrzeli i nie trafi i podobnie druga osoba albo odda "pusty" strzał albo wystrzeli i nie trafi.
tudas87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 11 kwie 2021, o 16:19
Płeć: Kobieta
wiek: 20

Re: Pojedynek na rewolwery

Post autor: tudas87 »

Odkopuję wątek :D
W odpowiedziach jest, że wynik powinien wyjść \(\displaystyle{ \approx 0,71}\), ale no nie mogę dojść do tego wyniku.
\(\displaystyle{ P\left( 0,1,(0,2)\right) \times P\left( 0,1,(0,2)\right) + P\left( 1,1,(0,2)\right) \times P\left( 1,1,(0,2)\right) + P\left( 0,1,(0,8)\right) \times P\left( 0,1,(0,8)\right) }\)
Pierwszy iloczyn to p-stwo tego, że obaj nie trafią swojego jednego strzału, drugi to p-stwo tego, że trafią na komorę z nabojem, ale nie trafią, a trzeci to p-stwo tego, że będzie pusta komora i "trafią"???, mi też się to wydaje naciągane, ale nie mam pomysłu jak inaczej to rozwiązać.
ODPOWIEDZ