Prawdopodobieństwo pojawienia się meteoru

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
demaz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 11 sty 2012, o 12:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 7 razy

Prawdopodobieństwo pojawienia się meteoru

Post autor: demaz »

Podczas długotrwałej obserwacji meteorów w kącie bryłowym o rozwartości \(\displaystyle{ \alpha = 45 ^{o}}\) ( w otoczeniu zenitu ) stwierdzono, że średnio pojawia się w nim n=6 meteorów w ciągu jednej godziny. Zakładając, że rozbłysk meteoru jest zjawiskiem losowym, zachodzącym z tym samym prawdopodobieństwem dla całej sfery niebieskiej, oblicz jakie jest prawdopodobieństwo, że w podanym kącie bryłowym w ciągu godziny :
a)pojawi się co najmniej jeden meteor,
b) nie pojawi się żaden meteor,
c) pojawi się dokładnie 6 meteorów.
Wskazówka: Przyjąć, że Ziemia jest kulą o promieniu R = 6371 km oraz, że meteory zapalają się na wysokości H = 80 km nad powierzchnią Ziemi.

P.S. Dysponuję również wynikiem do zadania.

Proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ