Witam,
Mam mały problem z obliczeniem prawdopodobieństwa met. klasyczną (iloraz mocy zdarzenia(A) oraz omegi) dla następującego przypadku:
Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia dwóch jedynek na trzech kościach (sześciościennych).
Przy użyciu schematu Bernoulliego nie nastręcza to problemów i wygląda następująco:
\(\displaystyle{ P_{n}(k)= {n\choose k} p^{k}q^{n-k}={3\choose 2}\frac{1}{6}^{2}\frac{5}{6} ^{1}=\frac{3!}{2!(3-2)!}*\frac{1}{36}* \frac{5}{6} }=\frac{5}{72}}\)
Przy użyciu met. klasycznej jest gorzej i wg. mnie przybiera to poniższą postać:
\(\displaystyle{ \Omega=6^{3}=216}\)- sześć możliwych zdarzeń dla jednej próby; trzy próby
\(\displaystyle{ moc(A)={3\choose 2}}\)-trzy wolne "okienka" na wylosowanie trzech liczb (trzy rzuty); dwa "okienka", które chcę zapełnić jedynkami (dwa sukcesy, przy czym sukces oznacza wylosowanie jedynki),
gdzie:
moc(A)- liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A (w moim przypadku liczba możliwości wylosowania dwóch jedynek przy rzucie trzema kośćmi)
zdarzenie A- wylosowanie jedynki
\(\displaystyle{ moc(A)={3\choose 2}=3}\)
Zatem prawdopodobieństwo wynosi
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{3}{216}=\frac{1}{72}}\)
Wydaje mi się, że źle interpretuję moc(a). Jeżeli w moim tłumaczeniu mocy(A) jest błąd logiczny będę wdzięczny za poprawienie mnie. Na chłopski rozum widać że dwie jedynki mogą pojawić się tylko raz a nie 3.
Rzut trzema kośćmi- prawdopodobieństwo klasyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Rzut trzema kośćmi- prawdopodobieństwo klasyczne
Dwie jedynki mogą się pojawić gdy będzie :
(jedynka i jedynka i nie jedynka) lub (jedynka i nie jedynka i jedynka)
lub (nie jedynka i jedynka i jedynka)
Zdecydowanie więcej niż 1.
(jedynka i jedynka i nie jedynka) lub (jedynka i nie jedynka i jedynka)
lub (nie jedynka i jedynka i jedynka)
Zdecydowanie więcej niż 1.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Rzut trzema kośćmi- prawdopodobieństwo klasyczne
Twoja intuicja dobrze Ci podpowiada, że źle wyliczyłeś moc zbioru A:
Masz otrzymać jedynki na dwóch kostkach z trzech. Te dwie kostki możesz wybrać na \(\displaystyle{ {3 \choose 2}}\) sposoby. Dla każdego takiego wyboru na trzeciej kostce możesz mieć pięć różnych wyników rzutu (wszystkie z wyjątkiem jedynki), Korzystając z tw. o mnożeniu (lub tzw. zasady iloczynów) moc zbioru A wynosi więc:
\(\displaystyle{ |A|= {3 \choose 2} \cdot 5=...}\)
Masz otrzymać jedynki na dwóch kostkach z trzech. Te dwie kostki możesz wybrać na \(\displaystyle{ {3 \choose 2}}\) sposoby. Dla każdego takiego wyboru na trzeciej kostce możesz mieć pięć różnych wyników rzutu (wszystkie z wyjątkiem jedynki), Korzystając z tw. o mnożeniu (lub tzw. zasady iloczynów) moc zbioru A wynosi więc:
\(\displaystyle{ |A|= {3 \choose 2} \cdot 5=...}\)