Masz w kieszeni 3 klucze, z których tylko jeden jest właściwy. Sięgasz kolejno po klucze,
niewłaściwe przekładając do drugiej kieszeni. Ile razy średnio musisz sięgać do kieszeni aby
wyciągnąć właściwy klucz?
Co tu wykorzystać jak zacząć, wariacje z powtórzeniami czy bez, kombinacje czy może jeszcze coś innego?
Problem z kluczami.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 9 sty 2011, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 13 razy
Problem z kluczami.
Czy tak będzie dobrze?
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c}
x_{1} & 1 & 2 & 3 \\\hline
p_{1} & 1/3 & 1/3 & 1/3\\
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ EX=1 \cdot \frac{1}{3} +2 \cdot \frac{1}{3}+3 \cdot \frac{1}{3}=2}\)
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{c|c|c|c}
x_{1} & 1 & 2 & 3 \\\hline
p_{1} & 1/3 & 1/3 & 1/3\\
\end{tabular}}\)
\(\displaystyle{ EX=1 \cdot \frac{1}{3} +2 \cdot \frac{1}{3}+3 \cdot \frac{1}{3}=2}\)