Rozkład z gęstością

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
nena0906
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 14 sty 2009, o 15:25
Podziękował: 1 raz

Rozkład z gęstością

Post autor: nena0906 »

Witam,

wektor losowy (X,Y) ma rozkład z gęstością \(\displaystyle{ f(x,y)= \frac{1}{2 \pi } \cdot e^{-( \frac{ x^{2}+ y^{2} }{2} )}}\) .
Znaleźć \(\displaystyle{ ER, D ^{2}R}\) jeżeli R jest odległością (X,Y) od (0,0).

Czy ktoś ma pomysł na rozwiązanie tego zadania??
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Rozkład z gęstością

Post autor: Lider Artur »

\(\displaystyle{ R=\sqrt{X^2+Y^2}}\)
ODPOWIEDZ