Oblicz prawdopodobieństwo

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
monisia8062
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 18 gru 2011, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 17 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: monisia8062 »

Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w rodzinie liczącej czworo dzieci, liczba dziewczynek nie jest mniejsza niż 2. Zakładamy, że prawdopodobieństwo urodzin dziewczynki i chłopca są jednakowe.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: scyth »

Jaka jest szansa że są sami chłopcy? Jaka że jest tylko jedna dziewczyna? Policz i dodaj.
monisia8062
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 18 gru 2011, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 17 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: monisia8062 »

Prawdopodobieństwo tego, że urodzą się sami chłopcy wynosi \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\)?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: scyth »

A tego, że jedna dziewczynka?
monisia8062
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 18 gru 2011, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 17 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: monisia8062 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: scyth »

Nie.
monisia8062
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 18 gru 2011, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 17 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: monisia8062 »

W takim razie też \(\displaystyle{ \frac{1}{16}}\) ? Bo innego pomysłu już nie mam
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: scyth »

Nie. Zwróć uwagę na to, że dziewczynka może być najstarsza, najmłodsza albo po środku. Czyli masz cztery możliwości dla dziewczynki.
monisia8062
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 18 gru 2011, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 17 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: monisia8062 »

Nadal nie wiem
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: scyth »

\(\displaystyle{ \frac{4}{16}}\)
monisia8062
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 18 gru 2011, o 12:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 17 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: monisia8062 »

Dlaczego tyle?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Oblicz prawdopodobieństwo

Post autor: scyth »

Jakie jest prawdopodobieństwo układu:
dziewczynka-chłopiec-chłopiec-chłopiec
chłopiec-dziewczynka-chłopiec-chłopiec
chłopiec-chłopiec-dziewczynka-chłopiec
chłopiec-chłopiec-chłopiec-dziewczynka
?
ODPOWIEDZ