Model Przeliczalny- Rzut kostką i Monetą

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rubens17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 sty 2011, o 18:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Model Przeliczalny- Rzut kostką i Monetą

Post autor: rubens17 »

Co jest bardziej prawdopodobne, wyrzucenie szóstki przed 4 rzutami w pojedynczym rzucie kostką, czy wyrzucenie 3 orłów przed 6 rzutem w rzucie trzema monetami.

Dla kostki mam:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{5}{6} \cdot \frac{5}{6} \cdot \frac{1}{6}}\)

Dla Orła:
\(\displaystyle{ P(B)=1- \left( \frac{7}{6} \right) ^{5}}\)
Ostatnio zmieniony 2 sty 2012, o 13:30 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Model Przeliczalny- Rzut kostką i Monetą

Post autor: scyth »

Źle obliczyłeś prawdopodobieństwa.
ODPOWIEDZ