Prawdopodobieństwo - oceny na kolokwium

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rok2011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2011, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo - oceny na kolokwium

Post autor: rok2011 »

Na egzaminie student otrzymuje jedną z ocen: bdb,db,dst,ndst. W przypadku 3 pierwszych egzamin jest zdany. Prawdopodobieństwo tego, że student uzyska bdb lub db jest równe 0,6, natomiast zdania egzaminu wynosi 0,9. obliczyć prawdopodobieństwo otrzymania oceny dostatecznej.
Zadanie sprawia mi trudność, dlatego że po prostu go nie rozumiem.
Dla mnie prawdopodobieństwo zdarzenia ze dostaniemy dst jest po prostu 0,9 - 0,6 czyli 0.3
ale jestem pewien że to złe rozumowanie
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Prawdopodobieństwo - oceny na kolokwium

Post autor: mat_61 »

rok2011 pisze:jestem pewien że to złe rozumowanie
Skąd ta pewność?

Ja nie widzę błędu w Twoim rozumowaniu. Podane tutaj zdarzenia są rozłączne co oznacza, że p-stwo sumy zdarzeń jest równe sumie p-stw, czyli możemy zapisać:

\(\displaystyle{ P(A \cup B \cup C)=P((A \cup B )\cup C)=P(A \cup B)+P(C)=0,9}\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 17:19 przez mat_61, łącznie zmieniany 1 raz.
rok2011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 15 gru 2011, o 19:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 2 razy

Prawdopodobieństwo - oceny na kolokwium

Post autor: rok2011 »

byłem pewny ponieważ większość zadań mimo tego, że zapoznałem się z teorią sprawia mi trudność.
ODPOWIEDZ