kule białe w urnie

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

kule białe w urnie

Post autor: breti »

W urnie jest n kul, w tym 5 białych. Ile co najwyżej może być kul w urnie , aby przy losowaniu dwóch kul bez zwracania prawdopodobieństwo wylosowania obu kul białych było większe od \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\) ???
a)\(\displaystyle{ n=11}\)
b)\(\displaystyle{ n=10}\)
c) \(\displaystyle{ n=12}\)
d)\(\displaystyle{ n=14}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

kule białe w urnie

Post autor: piasek101 »

Bierz np najmniejszą z podanych i licz prawdopodobieństwo
(pokaż jak robisz, popatrzymy) - zobaczysz czy podpasuje.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

kule białe w urnie

Post autor: breti »

Ja niby zaczęłam tak że obliczyłam omegę ( \(\displaystyle{ \frac{(n-1)n}{2}}\)) i zdarzenie A - \(\displaystyle{ C_{5}^{2} = 10}\) więc\(\displaystyle{ P(A)= \frac{20}{n(n-1)} \ge \frac{1}{5}}\) i niby wyszło mi do rozwiązania taka nierówność \(\displaystyle{ (5n(n-1)(100-n(n-1) \ge 0}\) po rozwiązaniu tego wyszło mi, że 10 będzie prawidłowa tylko nie jestem pewna czy to jednak jest dobrze
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

kule białe w urnie

Post autor: piasek101 »

Wynik masz ok, tak jak proponowałem :

\(\displaystyle{ P(A)=\frac {{5\choose2}}{{10\choose2}}=\frac{10}{45}>\frac{1}{5}}\)
ODPOWIEDZ