na stół o wymiarach wiec prawdopodobieństwo wynosi

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

na stół o wymiarach wiec prawdopodobieństwo wynosi

Post autor: breti »

Na stół o wymiarach \(\displaystyle{ 50 cm\times 70cm}\) podzielony na równe prostokątne trójkąty o ramionach równych 10 cm pada moneta o promieniu 1cm. Ile wynosi prawdopodobieństwo, że moneta nie przetnie żadnego boku trójkąta?
a) \(\displaystyle{ ( \frac{2+ \sqrt{2} }{10}) ^{2}}\)
b)\(\displaystyle{ ( \frac{8- \sqrt{2} }{10} ) ^{2}}\)
c) \(\displaystyle{ ( \frac{8+ \sqrt{2} }{10} ) ^{2}}\)
d) \(\displaystyle{ ( \frac{2}{5} ) ^{2}}\) ??
ODPOWIEDZ