[Do usuniecia] Rozkład binominalny

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
traxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 99
Rejestracja: 16 lis 2008, o 17:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 11 razy

[Do usuniecia] Rozkład binominalny

Post autor: traxx »

Cześć,
głowię się z jednym zadaniem:

Badania rynku odtwarzaczy kaset wykazały, że 75% wszystkich odtwarzaczy sprzedawanych w USA to odtwarzacze typu VHS, a 25% to odtwarzacze typu BETA. W piątek wieczorem wypożyczalnia otrzymała wiele zamówien na kasety wideo, wśród których znalazło się 5 zamówień nie podających, jakiego typu odtwarzaczami dysponują klienci. Właściciel wypożyczalni dysponuje nagraniami każdego z zamówionych filmów na obu typach kaset. Nie może jednak skontaktować się z klientami by dowiedzieć się jakigo typu kasety ma wysłać. Mając nadzieję, że w ten sposób sprawi najmniej zawodów właściciel wypożyczalni wszystkim pięciu klientom wysyła kasety typu VHS.
Przedstaw rozkład prawdopodobieństwa zmiennej S za pomocą tablicy, gdzie S to liczba właściwych kaset wśród pięciu kaset wysłanych do klientów.

No i daję np. dla x=2, czyli że dwóch otrzyma dobre kasety (sukces):
\(\displaystyle{ \frac{5!}{2!\cdot3!}\cdot 0,75^{2}\cdot 0,25^{3}=0,26367...}\)
podczas, gdy powinno wyjść 0,0879! I tyle by wyszło gdybym zamienił miejscami 0,75 z 0,25. Ale dlaczego miałbym je zamienić?! Przecież sukcesem miało być VHS, więc p=0,75, a nie q...

Dziękuję z góry!
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 14:09 przez traxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

[Do usuniecia] Rozkład binominalny

Post autor: pyzol »

}
nie wiem o co Ci chodzi
ODPOWIEDZ