rachunek prawdopodobienstwa
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
rachunek prawdopodobienstwa
Pomóżcie rozwiązać zadania:
1. Wypisac wszystkie permutacje zbioru cyfr \(\displaystyle{ \{1,2,3,4\}}\) w których cyfra \(\displaystyle{ 2}\) stoi bezposrednio przed \(\displaystyle{ 3}\).
2. Na ile sposobów można ustawic w kolejce trójke dziewczat i trójke chłopców tak, aby dziewczeta
i chłopcy stali na przemian?
3. Na ile sposobów można wypełnic test złożony z \(\displaystyle{ k}\) pytan, jesli na każde pytanie trzeba odpowiedziec
TAK lub NIE?
4. Ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych? Ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych, w których
wszystkie cyfry sa różne?
5. Na ile sposobów można wybrac przewodniczacego, wiceprzewodniczacego i skarbnika sposród
grupy złożonej z \(\displaystyle{ n}\) osób ( \(\displaystyle{ n > 3}\))?
6. Ile dzielników ma liczba \(\displaystyle{ 90 000}\)?
7. Wypisac wszystkie kombinacje \(\displaystyle{ 3}\)-elementowe sposród zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4\}}\).
8. N ile sposobów można wybrac trzy miejsca posród siedmiu?
9. Na ile sposobów można podzielic \(\displaystyle{ 12}\) różnych znaczków pomiedzy Adama i Bartka tak, aby Adam
dostał przynajmniej \(\displaystyle{ 7}\), a Bartek przynajmniej \(\displaystyle{ 2}\) znaczki?
10. Na ile sposobów na szachownicy o wymiarach \(\displaystyle{ 3 \times 3}\) można rozmiescic \(\displaystyle{ 8}\) pionków – \(\displaystyle{ 4}\) białe i \(\displaystyle{ 4}\)
czarne? (Ustawienia uznajemy za różne nawet wówczas, gdy jedno z nich można otrzymac z drugiego przez obrót szachownicy.)
11. Urna zawiera \(\displaystyle{ 2}\) kule białe i \(\displaystyle{ 3}\) czarne. Wyciagamy kolejno \(\displaystyle{ 3}\) kule bez zwracania. Jakie jest
prawdopodobienstwo, że wszystkie trzy beda czarne?
12. Jakie jest prawdopodobienstwo, że rzucajac dwiema kostkami otrzymamy w sumie co najwyżej
cztery oczka. Jak zmieni sie prawdopodobienstwo, gdy okaże sie, że na jednej z nich wypadły
a) cztery oczka, b) dwa oczka c) jedno oczko?
13. Fabryka wyrabia nakretki na czterech maszynach \(\displaystyle{ M_1 ,M_2 ,M_3 ,M_4}\), których udział w produkcji
wynosi odpowiednio \(\displaystyle{ \frac{1}{4}, \frac{1}{3}, \frac{1}{6}, \frac{1}{4}}\). Maszyny daja dobry produkt w odpowiednio 98%, 96%, 92% i 95%. W sposób przypadkowy wybrano jedna nakretke. a) Obliczyc prawdopodobienstwo, że jest ona wybrakowana. b) Obliczyc prawdopodobienstwo warunkowe tego, że wyprodukowana była przez maszyne \(\displaystyle{ M_1}\) , jesli wiadomo że jest ona brakiem.
14. Dwie osoby wypełniaja niezależnie i całkowicie przypadkowo test złożony z \(\displaystyle{ 12}\) pytan
wymagajacych odpowiedzi TAK lub NIE. Jakie jest prawdopodobienstwo, że w przynajmniej w \(\displaystyle{ 10}\)
przypadkach odpowiedza tak samo?
15. Masz w kieszeni \(\displaystyle{ 3}\) klucze, z których tylko jeden jest własciwy. Siegasz kolejno po klucze,
niewłasciwe przekładajac do drugiej kieszeni. Ile razy srednio musisz siegac do kieszeni aby
wyciagnac własciwy klucz?
16. Zmienna losowa X ma rozkład prawdopodobienstwa dane w tabeli
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccccccccc}
x & -4 & -3 & -2 & -1 & 1 & 2 & 3 & 4\\
p\{k\}= P(X= k ) & 1/16 & 1/16 & 1/8 & 1/$ & 1/4 & 1/8 & 1/16 & 1/16\\
\end{tabular}}\)
a) Wyznaczyc wartosc oczekiwana \(\displaystyle{ E(X )}\) i wariancje \(\displaystyle{ V (X )}\) .
b) Obliczyc prawdopodobienstwo \(\displaystyle{ P(−3\le X < 2)}\) .
1. Wypisac wszystkie permutacje zbioru cyfr \(\displaystyle{ \{1,2,3,4\}}\) w których cyfra \(\displaystyle{ 2}\) stoi bezposrednio przed \(\displaystyle{ 3}\).
2. Na ile sposobów można ustawic w kolejce trójke dziewczat i trójke chłopców tak, aby dziewczeta
i chłopcy stali na przemian?
3. Na ile sposobów można wypełnic test złożony z \(\displaystyle{ k}\) pytan, jesli na każde pytanie trzeba odpowiedziec
TAK lub NIE?
4. Ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych? Ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych, w których
wszystkie cyfry sa różne?
5. Na ile sposobów można wybrac przewodniczacego, wiceprzewodniczacego i skarbnika sposród
grupy złożonej z \(\displaystyle{ n}\) osób ( \(\displaystyle{ n > 3}\))?
6. Ile dzielników ma liczba \(\displaystyle{ 90 000}\)?
7. Wypisac wszystkie kombinacje \(\displaystyle{ 3}\)-elementowe sposród zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,3,4\}}\).
8. N ile sposobów można wybrac trzy miejsca posród siedmiu?
9. Na ile sposobów można podzielic \(\displaystyle{ 12}\) różnych znaczków pomiedzy Adama i Bartka tak, aby Adam
dostał przynajmniej \(\displaystyle{ 7}\), a Bartek przynajmniej \(\displaystyle{ 2}\) znaczki?
10. Na ile sposobów na szachownicy o wymiarach \(\displaystyle{ 3 \times 3}\) można rozmiescic \(\displaystyle{ 8}\) pionków – \(\displaystyle{ 4}\) białe i \(\displaystyle{ 4}\)
czarne? (Ustawienia uznajemy za różne nawet wówczas, gdy jedno z nich można otrzymac z drugiego przez obrót szachownicy.)
11. Urna zawiera \(\displaystyle{ 2}\) kule białe i \(\displaystyle{ 3}\) czarne. Wyciagamy kolejno \(\displaystyle{ 3}\) kule bez zwracania. Jakie jest
prawdopodobienstwo, że wszystkie trzy beda czarne?
12. Jakie jest prawdopodobienstwo, że rzucajac dwiema kostkami otrzymamy w sumie co najwyżej
cztery oczka. Jak zmieni sie prawdopodobienstwo, gdy okaże sie, że na jednej z nich wypadły
a) cztery oczka, b) dwa oczka c) jedno oczko?
13. Fabryka wyrabia nakretki na czterech maszynach \(\displaystyle{ M_1 ,M_2 ,M_3 ,M_4}\), których udział w produkcji
wynosi odpowiednio \(\displaystyle{ \frac{1}{4}, \frac{1}{3}, \frac{1}{6}, \frac{1}{4}}\). Maszyny daja dobry produkt w odpowiednio 98%, 96%, 92% i 95%. W sposób przypadkowy wybrano jedna nakretke. a) Obliczyc prawdopodobienstwo, że jest ona wybrakowana. b) Obliczyc prawdopodobienstwo warunkowe tego, że wyprodukowana była przez maszyne \(\displaystyle{ M_1}\) , jesli wiadomo że jest ona brakiem.
14. Dwie osoby wypełniaja niezależnie i całkowicie przypadkowo test złożony z \(\displaystyle{ 12}\) pytan
wymagajacych odpowiedzi TAK lub NIE. Jakie jest prawdopodobienstwo, że w przynajmniej w \(\displaystyle{ 10}\)
przypadkach odpowiedza tak samo?
15. Masz w kieszeni \(\displaystyle{ 3}\) klucze, z których tylko jeden jest własciwy. Siegasz kolejno po klucze,
niewłasciwe przekładajac do drugiej kieszeni. Ile razy srednio musisz siegac do kieszeni aby
wyciagnac własciwy klucz?
16. Zmienna losowa X ma rozkład prawdopodobienstwa dane w tabeli
\(\displaystyle{ \begin{tabular}{ccccccccc}
x & -4 & -3 & -2 & -1 & 1 & 2 & 3 & 4\\
p\{k\}= P(X= k ) & 1/16 & 1/16 & 1/8 & 1/$ & 1/4 & 1/8 & 1/16 & 1/16\\
\end{tabular}}\)
a) Wyznaczyc wartosc oczekiwana \(\displaystyle{ E(X )}\) i wariancje \(\displaystyle{ V (X )}\) .
b) Obliczyc prawdopodobienstwo \(\displaystyle{ P(−3\le X < 2)}\) .
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, o 15:30 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
rachunek prawdopodobienstwa
kompletnie nie mam pojecia jak sie zabrac
-- 29 gru 2011, o 12:34 --
wiem tylko 1,2,7 reszta tyle o ile a czesci wcale nie weim-- 29 gru 2011, o 12:36 --3,4,5,8 moze mam dobrze? reszty nie wiem
-- 29 gru 2011, o 12:34 --
wiem tylko 1,2,7 reszta tyle o ile a czesci wcale nie weim-- 29 gru 2011, o 12:36 --3,4,5,8 moze mam dobrze? reszty nie wiem
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 8 razy
rachunek prawdopodobienstwa
tutaj nikt nie zrobi za Ciebie zadania domowego. Napisz konkretnie z czym masz problem. Możemy Ci ewentualnie napisać jakieś wskazówki albo sprawdzić twoje rozwiązanie jeżeli nie jesteś jego pewien.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
rachunek prawdopodobienstwa
te sa dobrze?????????
zad1.permutacji bedzie 6:
zad2.
odp72
zad3.
mozliwosc tylko 2 odpowiedzi
zad4:
wszystkie liczby pieciocyfrowe:
V10(5)=30240
liczby pieciocyfrowe w ktorych wszystkie cyfry sa rozne:
V10(5)-V9(4)=27216
zad5;
3 osoby z n osob gdzie n>3:
\(\displaystyle{ 3^{n}}\)
zad6:
90000=\(\displaystyle{ 2^{4} \cdot 3^{2} \cdot 5^{4}}\)
odp:75
zad8;
35
czy 21
-- 29 gru 2011, o 12:56 --
moze dacie mi jakies wskazowki do nastepnych?
zad1.permutacji bedzie 6:
zad2.
odp72
zad3.
mozliwosc tylko 2 odpowiedzi
zad4:
wszystkie liczby pieciocyfrowe:
V10(5)=30240
liczby pieciocyfrowe w ktorych wszystkie cyfry sa rozne:
V10(5)-V9(4)=27216
zad5;
3 osoby z n osob gdzie n>3:
\(\displaystyle{ 3^{n}}\)
zad6:
90000=\(\displaystyle{ 2^{4} \cdot 3^{2} \cdot 5^{4}}\)
odp:75
zad8;
35
czy 21
-- 29 gru 2011, o 12:56 --
moze dacie mi jakies wskazowki do nastepnych?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, o 16:05 przez Sylwusssiiiaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
rachunek prawdopodobienstwa
Pierwsze trzy masz dobrze.
Czwarte źle, liczby pięciocyfrowe to te między 10000 a 99999, jest ich 90000.
Piąte też źle, skąd w ogóle taki wynik? Pomyśl tak: na ile sposobów można wybrać przewodniczącego? Oczywiście na \(\displaystyle{ n}\). No to dalej, na ile sposobów można wybrać jego zastępcę?
Czwarte źle, liczby pięciocyfrowe to te między 10000 a 99999, jest ich 90000.
Piąte też źle, skąd w ogóle taki wynik? Pomyśl tak: na ile sposobów można wybrać przewodniczącego? Oczywiście na \(\displaystyle{ n}\). No to dalej, na ile sposobów można wybrać jego zastępcę?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, o 12:59 przez Mistrz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
rachunek prawdopodobienstwa
czyli w 4 zad. mozna zapisac tak: \(\displaystyle{ 9\cdot 10^{4}}\)=90000
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
rachunek prawdopodobienstwa
zad 4 czesc 2
liczby pieciocyfrowe rozne: =27216
-- 29 gru 2011, o 13:43 --
zad 5:
przewodniczacego wybieram z n osob
wice z: n-1
a skarbnika: n-2
czy tak?
-- 29 gru 2011, o 13:44 --
liczby pieciocyfrowe rozne: =27216
-- 29 gru 2011, o 13:43 --
zad 5:
przewodniczacego wybieram z n osob
wice z: n-1
a skarbnika: n-2
czy tak?
-- 29 gru 2011, o 13:44 --
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, o 16:06 przez Sylwusssiiiaaa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
rachunek prawdopodobienstwa
Czwarte i piąte dobrze. W piątym możesz napisać tak jak napisałaś, albo możesz napisać, że to jest wariacja bez powtórzeń \(\displaystyle{ 3}\) spośród \(\displaystyle{ n}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
rachunek prawdopodobienstwa
zad9.
kombinacja 7 z 12 dla Adama i 2 z 12 dla Bartka?
\(\displaystyle{ \frac{12}{7} \cdot \frac{12}{2}}\) zapis bez kreski ulamkowej bo nie wiem jak to wpisac czyli jakies 52272
kombinacja 7 z 12 dla Adama i 2 z 12 dla Bartka?
\(\displaystyle{ \frac{12}{7} \cdot \frac{12}{2}}\) zapis bez kreski ulamkowej bo nie wiem jak to wpisac czyli jakies 52272
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 29 gru 2011, o 11:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Mistrz
- Użytkownik
- Posty: 637
- Rejestracja: 10 sie 2009, o 09:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz / Warszawa
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 135 razy
rachunek prawdopodobienstwa
Raczej nie. Oblicz osobno: na ile sposobów Bartek może dostać dokładnie 2 znaczki, na ile 3 i tak dalej, a potem to wszystko dodaj.