Orzeł (monety)

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rewgh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 30 mar 2005, o 22:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdynia

Orzeł (monety)

Post autor: rewgh »

Pewna gra dla dwoch osob polega na rzucaniu kolejno moneta. Wygrana nastepuje po wyrzuceniu orla. Oblicz prawdopodobienstwo ze wygra ten, ktory rozpoczyna gre! (Na pewno nie jest to 1:2)

Z Gory dziekuje:D:D
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Orzeł (monety)

Post autor: *Kasia »

Pierwsza osoba ma szanse w pierwszym rzucie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), druga już tylko \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\), ponieważ ma \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) szans, że będzie mieć okazję rzutu i drugie tyle, że wyrzuci orła. Pierwsza osoba w drugiej kolejce \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\) i tak dalej.
Liczysz sumę kolejnych wyrazów ciągu geometrycznego o pierwszym wyrazie \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ r=\frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ