p-stwo zbiory A i B

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: józef92 »

Jak mam np:

\(\displaystyle{ P(A \cup B)}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\)

to jak policzyć reszte??
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: nikasek11 »

Skorzystaj ze wzoru:

\(\displaystyle{ \mathbb{P}(A \cup B)=\mathbb{P}(A)+\mathbb{P}(B)-\mathbb{P}(A \cap B)}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: piasek101 »

Bez dodatkowych informacji nie dostaniesz konkretnych wyników.
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: nikasek11 »

może wiadomo chociaż, że zdarzenia są niezależne?
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: józef92 »

czy:

\(\displaystyle{ P(B\A)=P(A \cup B)-P(A)}\)

??
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: nikasek11 »

nie. musisz uwzględnić część wspólną. Chyba, że masz jeszcze jakieś info podane
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: józef92 »

NIe mam tylko to co wyżej no i wyniki, ale to jest tu zbędne:

\(\displaystyle{ P(A\B)=P(A \cup B)-P(B)-P(A \cap B)}\)??
nikasek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 93
Rejestracja: 29 sie 2008, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 8 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: nikasek11 »

\(\displaystyle{ P(A\B)=P(A \cup B)-P(B)+P(A \cap B)}\)
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: józef92 »

\(\displaystyle{ P(A \setminus B)= P(A \cup B)-P(B)-P(A\cap B) ?}\)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, o 16:48 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: Dasio11 »

Nie.

\(\displaystyle{ P(A \setminus B) + P(B) = P(A \cup B)}\)

bo

\(\displaystyle{ ( A \setminus B) \cap B = \emptyset}\) oraz \(\displaystyle{ ( A \setminus B) \cup B=A \cup B.}\)

Napisz lepiej, prawdopodobieństwo jakiego zdarzenia chcesz obliczyć.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: józef92 »

Mam to: \(\displaystyle{ P(A \cup B)=\frac{1}{4}}\) oraz \(\displaystyle{ P(A \cap B)
=\frac{1}{40}}\)


chce policzyc P(A) oraz P(AB)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: Dasio11 »

Nie da rady bez dodatkowych informacji, np. że \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) są niezależne.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: józef92 »

jeszcze wiem ze \(\displaystyle{ P(A \setminus B)=P(B \setminus A)}\)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, o 16:47 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nawet niewielkie wyrażenia matematyczne zapisuj za pomocą LaTeXa. Różnica zbiorów '\' to \setminus.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

p-stwo zbiory A i B

Post autor: piasek101 »

Warto podawać treść zadania.

\(\displaystyle{ P(A\setminus B)+P(A\cap B)+P(B\setminus A)=P(A\cup B)}\)
ODPOWIEDZ