Hej, przepraszam że bez wcześniejszego przywitania, ale mam zadanie, na którego rozwiązaniu bardzo mi zależy, więc zwracam się do Was o pomoc
W grupie 360 osób zdających na węższą uczelnię jest 270 mężczyzn i 90 kobiet. 40% mężczyzn i 30% kobiet jest absolwentami techników. Wybrana losowa osoba okazała się absolwentem technikum. Jakie jest prawdopodobieństwo, że to mężczyzna?
Próbowałam rozwiązać to z wzoru na prawdopodobieństwo warunkowe, ale nie jestem pewna, czy to powinno tak być.
Prawdopodobieństwo (warunkowe?)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Prawdopodobieństwo (warunkowe?)
Musimy skorzystać z twierdzenia (wzoru) Bayesa:
\(\displaystyle{ P(m|t) = \frac{P(m \cap t)}{P(t)}=\frac{P(m)\cdot P(t |m)}{P(m)P(t|m) + P(k)P(t|k)} = \frac{\frac{3}{4}\cdot \frac{4}{10}}{\frac{3}{4}\cdot \frac{4}{10}+ \frac{1}{4}\cdot \frac{3}{10}} = \frac{12}{15} = \frac{4}{5} = 0.8}\)
\(\displaystyle{ P(m|t) = \frac{P(m \cap t)}{P(t)}=\frac{P(m)\cdot P(t |m)}{P(m)P(t|m) + P(k)P(t|k)} = \frac{\frac{3}{4}\cdot \frac{4}{10}}{\frac{3}{4}\cdot \frac{4}{10}+ \frac{1}{4}\cdot \frac{3}{10}} = \frac{12}{15} = \frac{4}{5} = 0.8}\)
Ostatnio zmieniony 20 gru 2011, o 22:46 przez janusz47, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 4 sty 2011, o 19:39
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Prawdopodobieństwo (warunkowe?)
Miałam wynik 4/5, chyba po skróceniu tak jest? Super, dziękuję, tak właśnie rozwiązałam