Moglby mi ktos pomoc w zadaniach?
w pierwszym doszlam do pewnego momentu, jednak nie wiem jak to dalej zapisac:
1. Oblicz prawdopodobieństwo, że w ośmiu rzutach symetryczną kostką co najwyżej dwa razy wypadnie szóstka.
czyli nie wypadnie ani razu, wypadnie raz lub dwa razy
\(\displaystyle{ P(A) = {8 \choose 0} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{0} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{8} + {8 \choose 1} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{1} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{7} + {8 \choose 2} \cdot \left( \frac{1}{6} \right) ^{2} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{6} = \left( \frac{5}{6} \right) ^{8} + 8 \cdot \frac{1}{6} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{7} + 28 \cdot \frac{1}{36} \cdot \left( \frac{5}{6} \right) ^{6} = ?}\)
2. Mamy 2 urny typu A zawierające po 3 białe i 7 czarnych kul, 3 urny typu B zawierające po 2 białe, 3 czarne oraz 5 zielonych kul oraz 5 urn typu C, w każdej z których znajduje się 1 biała i 9 czarnych kul. Pobieramy losowo 3 kule ze zwrotem. Oblicz prawdopodobieństwo, że co najwyżej 1 kula będzie czarna
3. 5. Ile razy należy rzucać trzema monetami, aby prawdopodobieństwo otrzymania przynajmniej raz trzech orłów jednocześnie było większe od 0,8?
Schemat Bernoulliego
Schemat Bernoulliego
Ostatnio zmieniony 19 gru 2011, o 23:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości: \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Schemat Bernoulliego
1. To już niestety rachunki:-(. Tego się zazwyczaj nie obchodzi...
2.policz na początek,że w jednym losowaniu wylosujesz czarną kulę. To zdarzenie będzie sukcesem
3.Załóż,że trzeba rzucić \(\displaystyle{ n}\) razy tymi monetami i .Policz szansę jednego sukcesu
2.policz na początek,że w jednym losowaniu wylosujesz czarną kulę. To zdarzenie będzie sukcesem
3.Załóż,że trzeba rzucić \(\displaystyle{ n}\) razy tymi monetami i .Policz szansę jednego sukcesu