Z talii 52 kart wyjmujemy losowo 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród nich jest
a) jest co najwyżej 1 as
b) są 2 króle i 3 karty czerwone
c) jest co najmniej 1 pik
Karty
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Karty
a) \(\displaystyle{ \frac{C^5_{48}+C^1_4 C^4_{48}}{C^5_{52}}}\)Arvit pisze:Z talii 52 kart wyjmujemy losowo 5 kart. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród nich jest
a) jest co najwyżej 1 as
b) są 2 króle i 3 karty czerwone
c) jest co najmniej 1 pik
\(\displaystyle{ C^5_{48}}\) sposoby wylosowania zero asów; \(\displaystyle{ C^1_4 C^4_{48}}\) sposoby wylosowania 1 asa.
W a) źle przeczytałam: zamiast co najwyżej widziałam co najmniej... Już poprawiłam
c)\(\displaystyle{ 1-\frac{C^5_{39}}{C^5_{52}}}\) zdarzenia przeciwne
Wg Twoich odpowiedzi, to obliczano zdarzenie przeciwne do "wylosowano cztery lub pięć pików" czyli "wylosowano co najwyżej trzy piki". Przynajmniej tak mi się wydaje.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2007, o 12:18 przez *Kasia, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 45 razy
Karty
w odpowiedzi a) jest \(\displaystyle{ \frac{{48\choose 5}+4*{48\choose 4}}{{52\choose 5}}}\) a w c) \(\displaystyle{ 1-\frac{{13\choose 4}*{39\choose 1}+{13\choose 5}}{{52\choose 5}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 sty 2007, o 00:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: obecnie Kraków
- Pomógł: 1 raz
Karty
odpowiedz do pkt b)
\(\displaystyle{ \frac{1*{C^3_{26}}+2*2*{C^3_{25}}+1*{C^3_{24}}}{C^5_{25}}}\)
mam nadzieje że nie machnąłem się gdzieś w obliczeniach - lepiej jeszcze sobie sprawdzić
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ \frac{1*{C^3_{26}}+2*2*{C^3_{25}}+1*{C^3_{24}}}{C^5_{25}}}\)
mam nadzieje że nie machnąłem się gdzieś w obliczeniach - lepiej jeszcze sobie sprawdzić
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 sty 2007, o 00:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: obecnie Kraków
- Pomógł: 1 raz
Karty
Więc mamy tak:
pierwszy składnik licznika: załóżmy że wylosowaliśmy dwa króle czarne-możemy to zrobić tylko na 1 sposób, bo króli czarnych w talii kart są tylko 2 a następnie spośród 26 kart(tyle jest czerwonych) losujemy 3 karty. Ponieważ to jest jeden "eksperyment" więc mnożymy.
drugi składnik licznika: załóżmy że wylosowaliśmy jednego króla czarnego-możemy to zrobić na dwa sposoby(bo dwa króle czarne są w talii) i jednego czerwonego-też możemy to zrobić na 2 sposoby(dlaczego patrz król czarny) brakuje więc nam jeszcze tych 3 kart które mają być czerwone, więc losujemy 3 karty spośród 25(jednego króla czerwonego już wylosowaliśmy!!! więc pozostaje nam tylko 25 kart czerwonych) i tak samo wszystko mnożymy gdyż to jest jeden "eksperyment".
trzeci składnik: teraz załóżmy, że wylosowaliśmy 2 króle czerwonego koloru-możemy to zrobić na 1 sposób(dlatego że są tylko dwa króle czerwone w całej talii) i następnie jeszcze mamy wylosować sobie 3 karty czerwone spośród 24 bo już wylosowaliśmy dwa króle czerwone!!! więc wszystkich czerwonych zostało 24. I tak samo mnożymy.
Sumy wzięły się z tego, że każdy składnik to oddzielny przypadek(eksperyment) - tak jakbyśmy rozbijali wszystko na przypadki związane z królami.
Mam nadzieję, że bardzo tego nie zagmatwałem...
pierwszy składnik licznika: załóżmy że wylosowaliśmy dwa króle czarne-możemy to zrobić tylko na 1 sposób, bo króli czarnych w talii kart są tylko 2 a następnie spośród 26 kart(tyle jest czerwonych) losujemy 3 karty. Ponieważ to jest jeden "eksperyment" więc mnożymy.
drugi składnik licznika: załóżmy że wylosowaliśmy jednego króla czarnego-możemy to zrobić na dwa sposoby(bo dwa króle czarne są w talii) i jednego czerwonego-też możemy to zrobić na 2 sposoby(dlaczego patrz król czarny) brakuje więc nam jeszcze tych 3 kart które mają być czerwone, więc losujemy 3 karty spośród 25(jednego króla czerwonego już wylosowaliśmy!!! więc pozostaje nam tylko 25 kart czerwonych) i tak samo wszystko mnożymy gdyż to jest jeden "eksperyment".
trzeci składnik: teraz załóżmy, że wylosowaliśmy 2 króle czerwonego koloru-możemy to zrobić na 1 sposób(dlatego że są tylko dwa króle czerwone w całej talii) i następnie jeszcze mamy wylosować sobie 3 karty czerwone spośród 24 bo już wylosowaliśmy dwa króle czerwone!!! więc wszystkich czerwonych zostało 24. I tak samo mnożymy.
Sumy wzięły się z tego, że każdy składnik to oddzielny przypadek(eksperyment) - tak jakbyśmy rozbijali wszystko na przypadki związane z królami.
Mam nadzieję, że bardzo tego nie zagmatwałem...
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Karty
Ale jeżeli mamy już czerwonego króla, to po co nam 3 karty czerwone? Chyba raczej \(\displaystyle{ C^2_{25} C^1_{25}}\)?Atanazy pisze:brakuje więc nam jeszcze tych 3 kart które mają być czerwone, więc losujemy 3 karty spośród 25(jednego króla czerwonego już wylosowaliśmy!!! więc pozostaje nam tylko 25 kart czerwonych) i tak samo wszystko mnożymy gdyż to jest jeden "eksperyment".
[ Dodano: 1 Luty 2007, 20:45 ]
Podobnie ja wcześniej. Wylosowaliśmy dwa króle czerwone, to brakuje nam tylko jednej karty w tym kolorze, czyli chyba:Atanazy pisze:trzeci składnik: teraz załóżmy, że wylosowaliśmy 2 króle czerwonego koloru-możemy to zrobić na 1 sposób(dlatego że są tylko dwa króle czerwone w całej talii) i następnie jeszcze mamy wylosować sobie 3 karty czerwone spośród 24 bo już wylosowaliśmy dwa króle czerwone!!! więc wszystkich czerwonych zostało 24. I tak samo mnożymy.
\(\displaystyle{ C^1_{24} C^2_{26}}\)
Czyli cały wzór to chyba:
\(\displaystyle{ \frac{1\cdot{C^3_{26}}+2\cdot2\cdot{C^2_{25}\cdot C^1_{25}}+1\cdot{C^1_{24}\cdot C^2_{26}}}{C^5_{25}}}\)