Prawdopodobieństwo i podzielność

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

Prawdopodobieństwo i podzielność

Post autor: magdabp »

1. Ze zbioru { 1,2,3,...15n} losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba jest podzielna przez 3 lub 5?

2. Rzucamy złotówką, dwuzłotówką i pięciozłotówką. Ile wynosi Prawdopodobieństwo, że na wszystkich trzech monetach wypadnie orzeł?
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Prawdopodobieństwo i podzielność

Post autor: *Kasia »

magdabp pisze:1. Ze zbioru { 1,2,3,...15n} losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba jest podzielna przez 3 lub 5?
Liczb podzielnych przez 3: \(\displaystyle{ 5n}\)
Liczb podzielnych przez 5: \(\displaystyle{ 3n}\)
Liczb podzielnych przez 15: \(\displaystyle{ n}\)
Liczb podzielnych przez 3 lub 5: \(\displaystyle{ 5n+3n-n=7n}\)

Prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{7n}{15n}=\frac{7}{15}}\)

[ Dodano: 31 Styczeń 2007, 10:17 ]
magdabp pisze:2. Rzucamy złotówką, dwuzłotówką i pięciozłotówką. Ile wynosi Prawdopodobieństwo, że na wszystkich trzech monetach wypadnie orzeł?
Nie istotne są nominały monet.

\(\displaystyle{ P=(\frac{1}{2})^{3}}\)
ODPOWIEDZ