5 kart z 52, sprawdzenie wyniku

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
rzoob3r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 paź 2011, o 22:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 5 razy

5 kart z 52, sprawdzenie wyniku

Post autor: rzoob3r »

Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 5. Wyznacz prawdopodobieńnstwo tego, że wśród tych kart będzie co najmniej jeden pik i co najmniej dwa króle.

A - będzie min. 1 pik i min. 2 króle
A' - będzie 0 pików i 0 lub 1 króli

\(\displaystyle{ P\left( A'\right) = \frac{ {36 \choose 5} + {3 \choose 1} \cdot {36 \choose 4} }{ {52 \choose 5} }}\)

\(\displaystyle{ P\left( A\right) = 1 - P\left( A'\right)}\)

Proszę o sprawdzenie, bo wydaje mi się, że prawdopodobieństwo wychodzi zbyt duże - ok. 0,79.

-- 10 gru 2011, o 14:24 --

tak sie zastanawiam, czy zdarzenie przeciwne, czyli negacja koniunkcji, nie powinno być alternatywą zaprzeczeń, czyli
A' - 0 pików LUB 0,1 króli

czyli \(\displaystyle{ P\left( A'\right) = P\left( 0 pikow\right) + P\left( 0 \vee 1 kroli\right) - P\left( 0 pikow \wedge \left( 0 \vee 1 kroli\right) \right)}\)
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

5 kart z 52, sprawdzenie wyniku

Post autor: mat_61 »

To na dole jest poprawne tzn:

A': będzie zero pików LUB co najwyżej jeden król.
ODPOWIEDZ