biblioteka
-
- Użytkownik
- Posty: 80
- Rejestracja: 20 paź 2006, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bolesławiec
- Podziękował: 45 razy
biblioteka
W bibliotece na półce ustawiono w losowym porządku 15 podręczników, przy czym 5 z nich było w twardej oprawie. Bibliotekarz wyciągnął na chybił trafił 3 podręczniki. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najmniej 1 z nich ma twardą oprawę.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
biblioteka
\(\displaystyle{ 1-\frac{C^3_{10}}{C^3_{15}}}\)Arvit pisze:W bibliotece na półce ustawiono w losowym porządku 15 podręczników, przy czym 5 z nich było w twardej oprawie. Bibliotekarz wyciągnął na chybił trafił 3 podręczniki. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że co najmniej 1 z nich ma twardą oprawę.
Od jednego odejmujemy prawdopodobieństwo, że żadna książka nie będzie mieć twardej oprawki.
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
biblioteka
\(\displaystyle{ C^3_{10}}\) ilość możliwości wybrania trzech książek w miękkiej oprawce
\(\displaystyle{ C^3_{15}}\) ilość możliwości wybrania trzech książek
Aby otrzymać prawdopodobieństwo dzielisz.
Na innym przykładzie: chcesz obliczyć prawdopodobieństwo, że w rzucie kostką wyrzucić liczbę oczek większą niż 4. Czyli 5 albo 6. Dwa zdarzenia sprzyjające, sześć wszystkich, czyli prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{6}=\frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ C^3_{15}}\) ilość możliwości wybrania trzech książek
Aby otrzymać prawdopodobieństwo dzielisz.
Na innym przykładzie: chcesz obliczyć prawdopodobieństwo, że w rzucie kostką wyrzucić liczbę oczek większą niż 4. Czyli 5 albo 6. Dwa zdarzenia sprzyjające, sześć wszystkich, czyli prawdopodobieństwo wynosi \(\displaystyle{ \frac{2}{6}=\frac{1}{3}}\)