Wartość oczekiwana -dowóód

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Wartość oczekiwana -dowóód

Post autor: Kanodelo »

Prosze o jakieś naprowadzenie do tego zadania bo nie wiem za bardzo jak zacząć. Może jak będe wiedział co trzeba tu wogóle zrobić to już dalej se poradzę.

Udowodnić, że \(\displaystyle{ E(x)=\frac{r(1-p)}{p}}\) jeżeli
\(\displaystyle{ P\{X=n\}={r+n-1 \choose n} p^r(1-p)^n}\)
n=0,1,2.............
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wartość oczekiwana -dowóód

Post autor: Kartezjusz »

pomnóżmy obustronnie przez \(\displaystyle{ p^{n-1}}\)
otrzymamy
jakby wyłączyć p z równania po prawej mielibyśmy p razy schemat Bernoulliego
ODPOWIEDZ