Wyznacz stałą c

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Wyznacz stałą c

Post autor: Kanodelo »

Niech \(\displaystyle{ f(x)=\begin{cases} C_{\alpha,\beta}x^{\alpha-1}e^{-\beta x} \ dla \ x\ge 0 \\ 0 \ dla \ x<0 \end{cases}}\).

Wyznacz stałą \(\displaystyle{ C_{\alpha,\beta}}\) tak, aby była to gęstość prawdopodobieństwa.
Ostatnio zmieniony 7 gru 2011, o 16:41 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Wyznacz stałą c

Post autor: Kartezjusz »

porównaj z funkcją beta...
Kanodelo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1267
Rejestracja: 1 kwie 2011, o 11:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Malbork
Podziękował: 419 razy
Pomógł: 114 razy

Wyznacz stałą c

Post autor: Kanodelo »

Aha, fajnie że coś takiego mieliśmy na zajęciach...
miodzio1988

Wyznacz stałą c

Post autor: miodzio1988 »

Zeby funkcja była funkcją gęstości to jaki musi warunek spełniać?
ODPOWIEDZ