Rozkład Poissona

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
sirduke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 20 lut 2011, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozkład Poissona

Post autor: sirduke »

Zadanie jest następujące:
Pokazać, że rozkład Poissona \(\displaystyle{ P = \sum_{k=1}^{ \infty } { \frac{{e^{-n}} \cdot n^{k}}{k!}}}\) jest unormowany do jedności, policzyć wartość oczekiwaną oraz wyliczyć wariancję i odchylenie standardowe. W jaki sposób można obliczać wartość nieskończonych sum występujących w zadaniu. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Rozkład Poissona

Post autor: kropka+ »

Czytałeś to?
sirduke
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 20 lut 2011, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Rozkład Poissona

Post autor: sirduke »

dobra, ale jak do tego dojść samemu?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Rozkład Poissona

Post autor: kropka+ »

Korzystasz z tego:

\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } { \frac{x ^{n} }{n!}}=e ^{x}}\)
ODPOWIEDZ