WITAM!!
Ma takie zadanko. Trzech lucznikow strzela rownoczesnie do tarczy. Lucznik A trafia 8 na 10 razy, B na 100 strzalow 25 razy pudluje a C trafia z prawdopodobienstwem 0,9. Jakie jest prawdopodobienstwo,ze tarcza zostala trafiona:
a) jeden raz b) dwa razy c) trzy razy d) przynajmniej jeden raz
POZDRO
Tarcza i strzelanie do celu :/
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Tarcza i strzelanie do celu :/
Trzy razy, to mnożysz prawdopodobieństwa, że trafi 1, 2 i 3.
Co najmniej raz, to od 1 odejmij prawdopobieństwo, ze nie trafią w ogóle.
Co najmniej raz, to od 1 odejmij prawdopobieństwo, ze nie trafią w ogóle.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Tarcza i strzelanie do celu :/
a) jeden raz, czyli albo pierwszy( drugi i trzeci pudłują), albo...
\(\displaystyle{ 0,8\cdot{0,25}\cdot{0,1}+0,2\cdot{0,75}\cdot{0,1}+0,2\cdot{0,25}\cdot{0,9}=0,08}\)
b) analogicznie
\(\displaystyle{ 0,8\cdot{0,25}\cdot{0,1}+0,2\cdot{0,75}\cdot{0,1}+0,2\cdot{0,25}\cdot{0,9}=0,08}\)
b) analogicznie