Na 100 strzałów łucznik A trafia do celu około 40 razy, łucznik B-50 razy. Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia do celu, jeżeli
a) najpierw strzela łucznik A i jeżeli nie trafi, strzela łucznik B
b) najpierw strzela łucznik B i jeżeli nie trafi, strzela A.
łucznicy
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 13 razy
łucznicy
Wydaje się, że naajpierw wyznaczasz prawdopodobieństwo sukcesu łucznika A (\(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)) i jego porażki (\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)), potem postępujesz podobnie w stosunku do łucznika B: sukces: \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), porażka:\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\).
a) prawdopodobieństwo, że zacznie łucznik A jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), więc:
P(X)=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
b) prawdopodobieństwo, że zacznie łucznik B jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), więc:
P(Y)=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
a) prawdopodobieństwo, że zacznie łucznik A jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), więc:
P(X)=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*\(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
b) prawdopodobieństwo, że zacznie łucznik B jest równe \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\), więc:
P(Y)=\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)*\(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
łucznicy
a) łucznik A trafi: \(\displaystyle{ \frac{2}{5}}\)Arvit pisze:Na 100 strzałów łucznik A trafia do celu około 40 razy, łucznik B-50 razy. Jakie jest prawdopodobieństwo trafienia do celu, jeżeli
a) najpierw strzela łucznik A i jeżeli nie trafi, strzela łucznik B
b) najpierw strzela łucznik B i jeżeli nie trafi, strzela A.
nie trafi \(\displaystyle{ \frac{3}{5}}\)
B trafi \(\displaystyle{ \frac{3}{5} \frac{1}{2}=\frac{3}{10}}\)
cel zostanie trafiony: A trafi albo B trafi: \(\displaystyle{ \frac{2}{5}+\frac{3}{10}=\frac{7}{10}}\)
Podobnie robisz pkt b).