prawdopodoienstwo dni slonecznych
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 20:06
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
prawdopodoienstwo dni slonecznych
prawdopodobienstwo ze w danym dniu swieci slonce w miejscowosci M wynosi 5/6 . wyjezdzamy na 14dniowy urlop . jakie jest prawdopodobienstwo ze ze slonce bedziemy mieli co najmniej przez 10 dni.?
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
prawdopodoienstwo dni slonecznych
Schemat Bernoulli'ego dla \(\displaystyle{ n=14,\ p=\frac56,\ q=\frac16}\) i \(\displaystyle{ k=10,11,12,13,14}\)
Wtedy szukane prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ P=P_{14,10}+P_{14,11}+P_{14,12}+P_{14,13}+P_{14,14}}\)
Przypomnę tylko, że
\(\displaystyle{ P_{n,k}={n\choose k}p^kq^{n-k}}\)
Wtedy szukane prawdopodobieństwo
\(\displaystyle{ P=P_{14,10}+P_{14,11}+P_{14,12}+P_{14,13}+P_{14,14}}\)
Przypomnę tylko, że
\(\displaystyle{ P_{n,k}={n\choose k}p^kq^{n-k}}\)