Dane są dwa zdarzenia,\(\displaystyle{ A,B \subset \Omega}\) takie, że\(\displaystyle{ P(A^{'} ) \geq \frac{2}{3} i P(A \cap B) \geq \frac{1}{8}.}\) Wykaż, że \(\displaystyle{ P( A \cup B) \leq \frac{7}{12}.}\)
Czy mógłby to ktoś jakoś racjonalnie rozwiązać? Zadanie przewinęło się kilka razy przez forum, ale żadne rozwiązanie nie miało zbytniego sensu i skończenia, więc prosiłbym o jasne wytłumaczenie jak coś takiego zrobić
Wykazywanie pr-wa
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Wykazywanie pr-wa
Przyjmij \(\displaystyle{ A}\) - jakieś zdarzenie takie że \(\displaystyle{ P(A)= \frac{1}{3}}\), natomiast \(\displaystyle{ B}\) zdarzenie pewne.
Wtedy \(\displaystyle{ P(A')= \frac{2}{3} ,P(A \cap B)= \frac{1}{3}}\) i twoje założenia są spełnione
natomiast \(\displaystyle{ P(A \cup B)=1}\) i teza nie jest spełniona. W tej postaci nie da się udowodnić, napisz prawidłową treść zadania, bo zapewne gdzieś pomyliłeś znaki albo liczby.
Wtedy \(\displaystyle{ P(A')= \frac{2}{3} ,P(A \cap B)= \frac{1}{3}}\) i twoje założenia są spełnione
natomiast \(\displaystyle{ P(A \cup B)=1}\) i teza nie jest spełniona. W tej postaci nie da się udowodnić, napisz prawidłową treść zadania, bo zapewne gdzieś pomyliłeś znaki albo liczby.