Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
Dystrybuanta zmiennej losowej X dana jest wzorem:
\(\displaystyle{ F(x)= \left\{\begin{array}{l} 0 dla x \le 0 \\ cx^{2} dla 0< x \le 4 \\ 1 dla x>4 \end{array}}\)
Znajdź wartość parametru c. Wyznacz gęstość zmiennej losowej X, oblicz wartość oczekiwaną i wariancję.
Proszę o odpowiedzi z (nawet minimalnym:)) wytłumaczeniem
Dzięki z góry!
\(\displaystyle{ F(x)= \left\{\begin{array}{l} 0 dla x \le 0 \\ cx^{2} dla 0< x \le 4 \\ 1 dla x>4 \end{array}}\)
Znajdź wartość parametru c. Wyznacz gęstość zmiennej losowej X, oblicz wartość oczekiwaną i wariancję.
Proszę o odpowiedzi z (nawet minimalnym:)) wytłumaczeniem
Dzięki z góry!
Ostatnio zmieniony 1 gru 2011, o 17:16 przez elunia1920, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
Jaki masz problem w tym zadaniu? Wiesz co to gęstość? Znasz własność gęstości?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
Za nic nie mogę poradzić sobie z wyznaczeniem c :/ i na tym się zatrzymałam
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
Aby wyznaczyć c, będziesz potrzebowała gęstość. Umiesz ją policzyć? Jeśli tak to skorzystaj z własności, że całka z gęstości po całej prostej jest równa jeden.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
Potrafię, ale akurat nie w tym przypadku :/ Bo ciągle tłumaczono nam jak obliczyć gęstość, gdy są 0. A tutaj pojawiła się o ostatniej linijce 1 dla x>4. Mogłabym prosić o jakaś pomoc i wytłumaczenie (żebym mogła zapamiętać na przyszłość
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
Nie za bardzo wiem o jakich zerach mówisz. To, że tam jest 1 to nic nie zmienia. Na tych przedziale liczysz gęstość tak samo jak na pozostałych.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
No tak. Ale ostatnia całka się zmienia, a nie potrafię jej policzyć
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
Skąd masz tam całki? Napisz mi jaki sposób liczenie gęstości miałaś podany na zajęciach, bo po tym do czego dochodzisz uważam, że to nie jest odpowiednia droga.
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
W tym przypadku wyglądałoby to tak:
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ +\infty } f(x) dx=1}\) - wzór na gęstość
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{0} 0 dx+\int_{0}^{10} cx^{2} dx+\int_{10}^{ \infty } 1 dx = 1}\)
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ +\infty } f(x) dx=1}\) - wzór na gęstość
\(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{0} 0 dx+\int_{0}^{10} cx^{2} dx+\int_{10}^{ \infty } 1 dx = 1}\)
Ostatnio zmieniony 1 gru 2011, o 17:39 przez elunia1920, łącznie zmieniany 1 raz.
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
To nie jest wzór na gęstość, tylko jej własność. Zauważ, że w zadaniu masz podaną dystrybuantę. Znasz zależność pomiędzy dystrybuantą, a gęstością?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
Ale jak? Nie mam pojęcia jak się za to zabrać :/ A co z obliczeniem "c"?
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
Narazie c zostaw w spokoju. Sama napisałaś jak to policzyć. Umiesz policzyć pochodną dystrybuanty na każdym z przedziałów?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 1 gru 2011, o 16:41
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wyznaczyć gęstość zmiennej i wartość oczekiwaną
No właśnie nie umiem Bo nic takiego wcześniej nie robiliśmy