Losowanie kart- prawdopodobienstwo warunkowe.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Losowanie kart- prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: lenkaja »

Losujemy z talii 52 kart dwie karty.
(i) losujemy z tych dwoch kart jedna jest czerwona
(ii) pytamy kogos, czy wsrod tych dwoch kart jest czerwona odpowiada twierdzaco

Jakie jest prawdopodobienstwo, ze wylosowalismy dwie karty czerwone?
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Losowanie kart- prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: Lider Artur »

\(\displaystyle{ B}\) - jedna wśród dwóch wylosowanych kart jest czerwona
\(\displaystyle{ A}\) - wylosowaliśmy dwie karty czerwone

Interesuje nas:
\(\displaystyle{ P(A|B)}\)
ze znanego nam wzoru:
\(\displaystyle{ P(A|B)= \frac{P(A \cap B)}{P(B)}}\)
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Losowanie kart- prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: lenkaja »

Czy tak bedzie dobrze?

\(\displaystyle{ B}\)={wylosowano jedna karte czerwona i jedna czarna lub wylosowano dwie karty czerwone}
\(\displaystyle{ P(B)= \frac{{26\choose 1}{26\choose 1}+{26\choose 2}}{{52\choose 2}}}\)

\(\displaystyle{ A \cap B}\)={wylosowano dwie karty czerwone}
\(\displaystyle{ P(A \cap B)= \frac{{26\choose 2}}{{52\choose 2}}}\)

I teraz zastosowac wzor na prawdopodobienstwo warunkowe (ten co napisales). Tak? Czy dobrze to napisalam?
Lider Artur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 692
Rejestracja: 19 cze 2011, o 23:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 107 razy

Losowanie kart- prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: Lider Artur »

Tak, dobrze napisałaś.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Losowanie kart- prawdopodobienstwo warunkowe.

Post autor: lenkaja »

Dziekuje
ODPOWIEDZ