Rzut n monetami.

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
lenkaja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 383
Rejestracja: 10 mar 2009, o 22:56
Płeć: Kobieta
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 7 razy

Rzut n monetami.

Post autor: lenkaja »

W rzucie \(\displaystyle{ n}\) monet:
A- wypadla parzysta liczba orlow
B- wypadlo wiecej orlow, niz reszek

Czy zdarzenia A i B sa niezalezne?
drunkard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 6 kwie 2005, o 14:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 23 razy

Rzut n monetami.

Post autor: drunkard »

A i B nie są niezależne dla żadnego n, choć w ogólności chyba nie jest łatwo pokazać to w miarę zwięźle i elegancko... W każdym razie już dla n=1 mamy \(\displaystyle{ P(A)=\frac{1}{2}}\), \(\displaystyle{ P(B)=\frac{1}{2}}\), a \(\displaystyle{ P(A\cap B)=0}\) czyli warunek niezależności \(\displaystyle{ P(A\cap B)=P(A)P(B)}\) nie zachodzi. Podobnie możemy sprawdzić dla n=2 i dalej posiłkując się schematem Bernoulliego rozważyć osobno dwa przypadki: n nieparzyste i n parzyste, ale te długaśne tasiemce (P(A) i P(B)) po wymnożeniu nijak nie dadzą trzeciego tj. \(\displaystyle{ P(A\cap B)}\). Poglądowo można sobie sprawdzić dla n=3 i n=4...
ODPOWIEDZ