zadanie polega na policzeniu prawdopodobieństwa wylosowania białej kuli za drugim razem ze zbioru 5 białych i 3 czarnych, bez zwracania. Mam wątpliwości do tego ze losując za drugim razem białą może być ich 5 lub już 4, może mi ktoś to trochę rozjaśnić.
Próbowałem to rozwiązać w nast. sposób:
\(\displaystyle{ \Omega=V ^{2} _{8}=56}\)
za 1 razem dowolną ze wszystkich:
\(\displaystyle{ V^{1} _{8}=8}\)
za 2 razem białą z białych (tylko z ilu? już 4 czy z 5)
\(\displaystyle{ V^{1} _{5}=5}\)
to jest równe:
\(\displaystyle{ P(A)= \frac{5*8}{56}= \frac{40}{56}}\)??
prawdopodobienstwo, sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
prawdopodobienstwo, sprawdzenie
Rozpatrz \(\displaystyle{ 4}\) przypadki losowania:
\(\displaystyle{ bb}\) (ile?)
\(\displaystyle{ bc}\) (ile?)
\(\displaystyle{ cb}\) (ile?)
\(\displaystyle{ cc}\) (ile?)
Sprzyjające to: \(\displaystyle{ bb}\) i \(\displaystyle{ cb}\)
\(\displaystyle{ bb}\) (ile?)
\(\displaystyle{ bc}\) (ile?)
\(\displaystyle{ cb}\) (ile?)
\(\displaystyle{ cc}\) (ile?)
Sprzyjające to: \(\displaystyle{ bb}\) i \(\displaystyle{ cb}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 9 wrz 2009, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 1 raz
prawdopodobienstwo, sprawdzenie
to tamten sposób jest zły?
bo jakoś nie mogę zrozumieć zastosowania tego do tego przykładu
\(\displaystyle{ \frac{2}{4}}\) ??-- 29 lis 2011, o 14:21 --Może ktoś podać poprawny wynik chociaż?
bo jakoś nie mogę zrozumieć zastosowania tego do tego przykładu
\(\displaystyle{ \frac{2}{4}}\) ??-- 29 lis 2011, o 14:21 --Może ktoś podać poprawny wynik chociaż?