Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
\(\displaystyle{ Fx(t)= \begin{cases} 0, t<0 \\ 0,1+t, 0 \le t \le 0,5 \\ 0,4+t, 0,5 \le t \le 0,55 \\ 1, t \ge 0,55n \end{cases}}\)
Obliczyć \(\displaystyle{ EX}\) i \(\displaystyle{ EX^{2}}\)
Wiem jak obliczyć EX dla poszczególnych przedziałów (robię pochodną z dystrybuanty a potem całkę po przedziale z iloczynu x), ale jak to zrobić dla całości?